AUDI: Pravićemo elektromobile sa solarnim panelima na krovu

Vesti | Mobilnost | Solarna

Foto: Audi

Audi i kompanija Alta Devices zajedničkim su snagama razvili tehnologiju za integriranje tankih, a efikasnih solarnih ćelija u panoramske staklene krovove automobila.

Ugrađivanje solarnih fotonaponskih kolektora u panoramski krov električnih automobila omogućilo bi dopunjavanje njihovih baterija ili pokretanje neki od električnih sistema vozila tokom vožnje, čime bi se produžio period autonomije između dva punjenja.

Krajnji cilj Audija jeste da naprave automobil kojem bi čitav krov funkcionisao kao solarna ploča i tako pomagao pri punjenju baterija iz čistog, obnovljivog izvora.

Iako čelnici kompanije iz Ingolštada kažu da njihove nove tanke i savitljive solarne ćelije imaju efikasnost od preko 25%, kao i da rade u uslovima slabijeg osvetljenja i pri visokim temperaturama, za sada ne otkrivaju koliko bi električne energije zaista mogle da proizvedu ćelije koje pokrivaju relativno malenu površinu kakva je krov automobila.

Za pretpostaviti je da bi njihov ukupni efekat na doseg automobila do sjedećeg punjenja bio relativno mali. Ipak, oni se nadaju da je to tek prvi korak ka budućnosti u kojoj će biti moguće imati automobile koji idu u potpunosti na solarni pogon, s autonomijom prihvatljivom prosečnom korisniku.

Prvi prototip ovakvog električnog automobila sa solarnim krovom prikazaće, kako najavljuju, već do kraja ove godine.