Atomska banja zapala za oko i čuvenom časopisu „Gardijan“ kao savršena destinacija za odmor!

Turizam

Čuveni britanski časopis „Gardijan“ je nedavno objavio listu najboljih 10 mesta za odmor u istočnoj Evropi.

Foto-ilustracija: Pixabay

Autor teksta Tristan Ruterford smatra da upravo u ovom geografskom regionu, od Češke do Ukrajine, turisti mogu da pronađu zdravstvene usluge visokog kvaliteta i neobičnosti – po povoljnim cenama. Među njegovim preporukama našla se i jedna srpska banja nadomak Čačka.

Srbiju je opisao kao zemlju „istačkanu“ odmaralištima. Posetioce je uputio na sva mesta koja u svom imenu imaju reč „banja“, od Vrnjačke do Novopazarske, koje su prema Tristanovim tvrdnjama među najjeftinijim u Evropi. Konkurenciju je ipak oduvala Atomska banja sa svojim tradicijom dugom 2.000 godina.

Prema njegovom mišljenju, hidroterpija je posebno primamljiva. Vode bogate sumporom i natrijumom čine kupače blistavim. Pored toga, Tristan savetuje da probate i masaže, limfnu drenažu i elektroterapiju, a dodatnu dozu zdravlja neće vam „ubrizgati“ medicinsko osoblje, već okruženje – šume belog jasena, lipe, hrasta i bresta.

Kada je reč o ostatku ovog područja, Tristan je uživao u Istarskim toplicama u Hrvatskoj i u spa-gradu Dudince u Slovačkoj.

Na spisak je uvrstio i Banjisht (Severna Makedonija), Bükfürdő (Mađarska), Truskavets (Ukrajina), Baile Herculane (Rumunija), Sanatorium Ozerny (Belorusija), Karlova Studánka (Češka) i Cieplice (Poljska).

Jelena Kozbašić