Atina predlaže „Gaspromu“ da uloži novac u industriju uglja

Svet

indexAtina je ruskom energetskom gigantu „Gaspromu“, kojem pripada 50 odsto udela u „Prometej gas“, zajedničkoj grčko-ruskoj kompaniji, dala predlog da uloži do 900 miliona dolara u industriju uglja, pišu ruski mediji.

Grčka je ponudila da se investira u rudnik uglja Vevi u oblasti Florina, kao i proširenje termoelektrane „Florina“, piše list „Komersant“, pozivajući se na svoje izvore. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je 11. septembra saopštio novinarima da je „Gasprom“ zainteresovan za razvoj rudnika uglja u Grčkoj zajedno sa kompanijom „Prometej gas“. Ministar je dodao da se radi o rudniku lignita.

List navodi da je cilj projekta koji je predložila grčka strana da razreši spor iz 1987. oko gasnog ugovora između Grčke i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nakon što Grčka nije uspela da izgradi objekte za zalihe ruskog gasa do 1992. godine, što je bilo predviđeno ugovorom, Moskva i Atina su se dogovorile da ruske kompanije izgrade termoelektranu „Florina“, umesto ranije planirane gasne elektrane, kao i dve hidroelektrane. Izgradnja hidroelektrana je blokirana zbog pravnih problema vezanih za životnu sredinu, pa je ruski „Gasprom“ tražio odštetu u vrednosti od oko 250 miliona dolara.

Izvor: sputniknews.com

Vesna Vukajlović