ArchiCAD i EcoDesigner – integrisano projektovanje

Intervju

Hajzer

Naš sagovornik je gospodin Ivan Hajzler dipl. mat., osnivač i direktor hiCAD-a iz Novog Sada. Firma hiCAD osnovana je 1996. godine i već 18 godina je ekskluzivni distributer softvera ArchiCAD sa pratećim paketima na našem tržištu.

Povod za intervju je 30 godina ArchiCAD-a i nedavno održano predavanje “Integrisano projektovanje – ArchiCAD i EcoDesigner” u muzeju Nauke i tehnike u Beogradu. Na predavanju su predstavljene inovacije koje je ArchiCAD spremio.

EP: Gospodine Hajzler u ovoj godini ArchiCAD obeležava 30 godina postojanja, a Vaša firma punoletstvo. Sa ove distance kako Vam izgleda put koji ste prešli? Da li ste zadovoljni uspehom koji ste do sada postigli?

IH: Naravno da jesam! Kada sam krenuo sa promovisanjem ArchiCAD-a, bezmalo niko nije ni čuo za njega. Bile su sankcije, internet konekcija slaba, a internet ponuda skromna. Interesovanje je bilo ogromno i na naše prezentacije je dolazilo i do dvesto posetilaca! Prosto neverovatno. Kao posledica tih aktivnosti, događa mi se da kada se upoznajem sa „novim ljudima“ oni reaguju: „A to ste Vi? Dobijam vaše informacije redovno!“ Pre neki dan sam čitao jednu analizu o korišćenju softvera u građevinarstvu, u kojoj je za ArchiCAD napisano „veoma popularan softver u Srbiji“!
Za mene ArchiCAD nije samo posao nego i veliko zadovoljstvo. Upoznao sam mnogo izuzetnih ljudi, sarađujem sa mladim, ambicioznim ljudima, posetio sam veliki broj gradova…

EP: Da li ste proširili distribuciju softvera u odnosu na prethodne godine? Kakvo je Vaše iskustvo po pitanju korišćenja legalnih softvera?

IH: hiCAD je usko specijalizovan distributer softvera. Krenuli smo sa ArchiCAD-om, pa sa njegovim add-on softverom (pre svega Cigraph, Eptar), i potom vrlo brzo sa Artlantis-om (vizuelizacija). Posle puno premišljanja, preuzeli smo i AxisVM (softver za proračun građevinskih konstrukcija) i na kraju DDS-CAD MEP (softver za projektovanje instalacija). Osnovni uslov za proširenje naše ponude je kompatibilnost sa ArchiCAD-om, podržavanje osnovnih principa koje podržava ArchiCAD kao što su Virtual Building (sada BIM), OPEN BIM koncept, lakoća korišćenja.

Legalizacija softvera je posebna priča. Kod nas je to pre svega političko pitanje (slično kao problemi sa sivim tržištem). Postoji formalna (zakonska) podrška, sporadična u sprovođenju. Ima i puno nepoznavanja same problematike. Evo nekoliko primera o našem odnosu prema legalizaciji softvera. Pre desetak godina sam u razgovoru sa jednim asistentom, objašnjavajući važnost korišćenja legalnog softvera od strane studenata i fakulteta u edukaciji, dobio odgovor: „Pa softver se može dobiti za 5€, šta me opterećujete sa time!“ Danas taj asistent, upućuje studente da se registruju na MyArchiCAD.com i da legalno koriste softver. Drugi primer: u Nemačkoj, nordijskim zemljama, sramota je kada se utvrdi da firma koristi nelegalan softver i odmah, uz izvinjenje, traže način da dođu do legalne licence, dok se kod nas u tim situacijama (ili preventivno) nabavljaju klonirani softveri da se formalno zadovolji zakonska obaveza, ili koriste razne metode za skrivanje nelegalnog softvera. I na kraju, većina mojih korisnika, najčeće iz velikih biroa su veoma nezadovoljni pravnom satisfakcijom odn. ne vide nikakvu korist što su platili softver i PDV, u odnosu na one koji to nisu uradili a koriste ArchiCAD.

EP: Na svetskom tržištu verzija ArchiCAD 18 je već u upotrebi. Kada će biti dostupna na našem tržištu? Koliko je nova verzija napredovala u odnosu na ArchiCAD17?

IH: Verzija ArchiCAD-a 18 INT je dostupna i kod nas! Distribucija nove INT verzije se vrši istovremeno u čitavom svetu. Naši klijenti već rade u novoj verziji, a i edukativne i trial verzije su od pre neki dan dostupne na sajtu myarchicad.com. GRAPHISOFT svake godine iznenađuje sa novinama, i s tim u vezi, u ArchiCAD-u 18 je integrisan rendering iz Maxon-a koji omogućuje arhitektama da prave prvoklasne vizuelizacije sa upotrebom potpuno nove palete materijala. Pored najzvučnije novine, unapređeno je istovremeno editovanje elemenata, alatka za reviziju projekata, izvoz pdf formata sa svim lejerima, kao i korišćenje novog fajl formata BFC, za komunikaciju sa drugim inženjerskim softverima.

EP: Možete li nam objasniti pojam BIM i OpenBIM način rada?

IH: BIM predstavlja skraćenicu od engleskog pojma Building Information Modeling, što bi u slobodnom prevodu glasilo: Informacijsko modelovanje objekata. BIM je pojam koji se često upotrebljava zadnjih godina, i koristi različite definicije. BIM način rada koristi za modelovanje digitalne ekvivalente stvarnim delovima objekta kao što su zidovi, ploče, stubovi, prozori, nameštaj itd. i na taj način korisnici kreiraju digitalnu verziju stvarne zgrade skladišteći sve potrebne informacije o upotrebljenim materijalima, tehničkim sistemima zgrade, fazama rada i sl. Open BIM je nastao kao težnja vodećih BIM softverskih kompanija da inženjerima omogući nesmetanu komunikaciju i razmenu modela u toku rada bez obzira na profesiju, ulogu u projektantskom toku rada ili softver koji koriste. Ovakva komunikacija se ostvaruje putem IFC fajl formata, definisana je protokolima i sertifikatima na svetskom nivou, i svaki „pravi“ OpenBIM softver ima mogućnost uvoza i izvoza modela u IFC obliku.

EP: Kako se ArchiCAD konstantno usavršava i prilagođava savremenim potrebama projektovanja jedna od inovacija koju nudi je i EcoDesigner. Možete li približiti našim čitaocima koje su to pogodnosti koje ova opcija nudi u projektovanju?

IH: EcoDesigner je rešenje za energetsku evaluaciju objekta, u okviru ArchiCAD-a, koje omogućuje povezivanje geometrijskih podataka sa numeričkim. Od verzije ArchiCAD 16, postao je sastavni deo ArchiCAD-a i namenjen je prvenstveno arhitektama, kako bi od samog početka projektantskog stvaranja mogli integrisano da ispituju energetsku efikasnost svojih dizajnerskih rešenja. Pomoću EcoDesigner-a, BIM model kreiran na uobičajen način u ArchiCAD-u lako postaje energetski model, BEM (engl. Building Energy Model) i projektanti u okviru svog projektantskog alata dobijaju izvšetaj o energetskoj učinkovitosti projektovanog objekta, performansama, koeficijentima toplotne provodljivosti, emisiji CO2, potrošnji energije itd. Projektanti na taj način mogu da unaprede svoj dizajn, da ispitaju karakteristike različitih rešenja, predvide učinkovitost i ponašanje objekta i na taj način bolje komuniciraju sa svojim klijentima.

EP: Poslednjih godina obavezni deo projekta je projekat Energetske efikasnosti. Da li program EcoDesigner olakšava posao projektantima? Da li je ova opcija uticala na povećanje broja korisnika?

IH: Rad u EcoDesigner-u predstavlja minimalan napor projektanta da implementira (ako to do sad nije slučaj) oblast energetske efikasnosti u uobičajen proces projektovanja u ArchiCAD-u. GRAPHISOFT stremi da usavrši svoj softverski proizvod na taj način da odgovori na najbolji mogući način svim potrebama jednog projektanta, stoga EcoDesigner predstavlja projektantima odgovarajući alat da bolje „razumeju“ svoj dizajn i unaprede energetske karakteristike. Svaki korisnik koji je do sada isprobao EcoDesigner je oduševljen mogućnostima i logikom samog rešenja. Trenutno ispitujemo mogućnosti prilagođavanja EcoDesigner Star verzije, kao dodatka EcoDesigneru, našim propisima i standardima i mogućnosti kategorizacije energetskog razreda objekta u samom ArchiCAD-u. Nadamo se da bi takvo rešenje privuklo naše projektante, znatno unapredilo njihov proces rada i skratilo vreme potrebno za izradu projektne dokumentacije.

EP: Inovacija koja dolazi od strane firme Abvent je program za renderovanje i animaciju Artlantis 5. Koje su to promene koje nam Artlantis 5 nudi, kakav finalni proizvod možemo da očekujemo?

IH: Artlantis 5 ima potpuno redizajniran korisnički interfejs, ali je organizacija radnog okruženja i dalje prilagođena brzom i jednostavnom rukovanju korisnika. Prikaz samog modela se može maksimalno prilagoditi veličini ekrana mašine na kojoj korisnik radi, ali najbitnija unapređenja za korisnike se ogledaju u većem izboru svetlosnih efekata, reljefnih i drugih materijala, pristupanju kompletnoj Artlantisovoj media biblioteci objekata direktno iz programa, unapređenim funkcijama kamere, i izuzetno korisnim unapređenim kursorima za rad sa elementima u 3D prozoru. Korisnici dobijaju prilično realan prikaz modela i svih upotrebljenih efekata i pre pokretanja renderinga, i taj prikaz se ažurira nakon svake izmene scene.

EP: Pošto je ova godina, godina jubileja da li pripremate specijalan program za ArchiCAD Akademiju?

IH: Nismo još odlučili kako bi obeležili naš jubilej. Sigurno je da ćemo akcenat staviti na hiCAD Konkurs, koji 10-ti po redu. Imamo nekoliko projekata koji su u toku i izabraćemo najatraktivnije za naše tržište. O detaljnom Programu ćemo obavestiti javnost i naravno Vas.

EP: Upoznavanje studenata sa programom je preko studentskog hiCAD konkursa. Da li ste zadovoljni odzivom proteklih godina?

IH: Studenti na pojedinim univerzitetima imaju mogućnost da nauče prve korake u ArchiCAD-u u okviru redovne nastave, a hiCAD konkurs ima za cilj da im omogući da svoje umeće demonstriraju kroz studentske projekte rađene pomoću ArchiCAD softverskog alata, i naravno, podstakne takmičarski duh dodeljivanjem nagrada za najbolje radove. Sa druge strane, kao mladi inženjeri, po završetku studija, stupaju na profesionalnu scenu, najvećim delom bez ikakve preporuke. hiCAD konkurs je povod i prilika da intezivno radimo na njihovoj stručnoj promociji koristeći Graphisoft-ove i naše kanale. Konkurs je i za nas odlična prilika da se uverimo u sposobnosti i kreativnost mladih. Svaka godina nas obraduje i oduševi novim mladim talentima, a mi stremimo da se talentom naših studenata pohvalimo i van granica naše zemlje. Ove godine će se održati jubilarni 10. po redu hiCAD studentski konkurs i nadamo se da će i odziv studenata doživeti svoj rekordni broj.

EP: Da li je upoznavanje sa programom orijentisano i na srednje škole?

IH: Svakako. Sa stručnim srednjim školama građevinske struke sarađujemo preko 10 godina. Prvo smo obaveštavali nastavnike o novim tehnologijama koje su ugrađene u ArchiCAD, zatim smo obučili sve zainteresovane nastavnike i predložili im odgovarajuću literaturu. Po našim saznanjima, učenici srednjih građevinskih i arhitektonskih škola u preko 50% slučajeva koriste ArchiCAD. Imamo veoma pozitivna iskustva, jer su neki od najboljih ArchiCAD korisnika u našoj zemlji započeli učenje programa još tokom srednjoškolskih dana. Naša želja je da se starosna granica, kada se pojedinac upoznaje sa virtuelnim prostorom i BIM modelom, pomeri na najmlađe, jer deca vrlo intuitivno i lako shvataju prostor kako u realnom obliku, tako i virtuelno. GRAPHISOFT je razvio sjajnu mobilnu aplikaciju BIMx Docs koja na intuitivan način upoznaje korisnike sa prostorom, slično kao u virtuelnim igricama, te tu pronalazimo mogućnosti za edukaciju o modernim tehnologijama.

EP: Kakvu saradnju imate sa ostalim predstavnicima ArchiCAD familije?

IH: Teritorija koju pokriva hiCAD je Srbija, BiH, CG, Makedonija i Albanija. Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija i Hrvatska imaju svoje ditributere. Saradnja sa njima je odlična, razmenjujemo iskustva i informacije. Po potrebi smo gostujući predavači na njihovim susretima korisnika i oni rado dolaze kod nas. Svake godine učestvujemo na Godišnjoj konferenciji svih distributera Graphisoft-a i ta saradnja je na mnogo nivoa: stručnom, poslovnom, sportskom i društvenom.

EP: I za kraj recite nam kakvi su planovi za budućnost?

IH: Moj glavni cilj je da se naše usluge podignu na još viši nivo, da imamo što više zadovoljnih korisnika, koji sa ekspertnim znanjem koriste ArchiCAD. To je veliki zadatak, jer učenje uz posao je vraški težak zadatak.

Svetlana Jovanovic