Aplikacija „Moje drvo” za sve Beograđane

Vesti | Srbija

Foto ilustracija: Pixabay

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, da Beograd u narednih deset dana pokreće aplikaciju za android telefone „moje drvo” kako bi se omogućilo svim građankama i građanima Beograda da učestvuju u pošumljavanju našeg grada.

„Gradska aplikacija „moje drvo” je android aplikacija koja omogućava da svaki građanin pronađe mesto na kojem je Grad planirao da sadi drveće tokom godine, a sadimo oko šest hiljada stabala godišnje. Svako može da izabere stablo i da putem računa za mobilni telefon plati sadnicu za mesto koje želi. Kada budemo zasadili drvo, pored stabla će stajati natpis ko je donirao sadnju. Tako svaki građanin može da ima svoje drvo i da pruži konkretan doprinos ozelenjavanju našeg grada. Nadam se da će ovu aplikaciju koristiti i kompanije koje bi, recimo za Novu godinu, mogle da kupe svojim partnerima drvo umesto poklona koji se često prave tako da se zbog njihove izrade seku stabla“, rekao je Vesić.

On je dodao da će Grad u narednih deset dana predstaviti aplikaciju koja će biti dostupna i aktivna, te da se to poklapa sa 1. oktobrom kada počinje sezona jesenje sadnje.

„Danas je oko 16 odsto površine Beograda pod zelenim površinama, što je jedan odsto više nego 2012. godine. Od 2011. godine do danas pošumljeno je oko 900 hektara novih zelenih površina u Beogradu. Trenutno Beograd ima oko 60.000 stabala na tri hiljade hektara zelenih površina kojima upravlja. JKP „Zelenilo – Beograd” je za šest godina zasadilo 36.808 stabala, a ove godine do juna je zasađeno skoro tri hiljade novih stabala“,  rekao je Vesić.

On je dodao da je Grad duž ulica sa frekventnim saobraćajem, kao što su bulevari Mihajla Pupina, Oslobođenja i Vojvode Mišića, ulice Ušće i Radnička, uradio zelene zidove, dužine 1.572 metra, a postavljeno je i 4.578 saksija sa cvećem.

„Poslednje četiri godine samo u najužem centru grada, na Trgu republike, Obilićevom, Kosančićevom i Topličinom vencu, u ulicama Kralja Petra, Karađorđevoj, Balkanskoj i Vuka Karadžića, na Savskom trgu, platou ispred Doma omladine i u Beogradu na vodi zasađeno je 655 novih stabala“, precizirao je zamenik gradonačelnika.

Izvor: Grad Beograd