Apel za Skadarsko jezero

b7260ef65f0f2f091440384d2d6ad76aCrnogorske Vijesti prenose da se građani i nevladine organizacije protive  izgradnji turističkog kompleksa u nacionalnom parku “Skadarsko jezero.” U apelu se traži obustava gradnje kompleksa dok se ne izvrše sveobuhvatna istraživanja lokacije i uticaja na životnu sredinu.

Planirana izgradnja turističkog kompleksa ne samo da je suprotna principima održivosti i zaštiti prirodnih i kulturnih dobara, već preti trajnoj devastaciji tog nacionalno zaštićenog područja, ocenilo je više nevladinih organizacija i intelektualaca.

Oni su podsjetili da je Ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju, kako su naveli, megalomanskog turističkog kompleksa koji podrazumeva 600 turističkih smeštajnih kapaciteta i 30 vezišta za brodove. Postojeći Prostorni plan iz 2001. godine ne prepoznaje ovakve turističke komplekse, već favorizuje revitalizaciju postojećih starih naselja kao što su Vranjina, Krnjice, Rijeka Crnojevića.

Arhitekta Borislav Vukićević naveo je da ideja da se bilo šta trajno gradi na obalama Skadarskog jezera povlači za sobom pitanje dugoročnih strategija razvoja NP “Skadarsko jezero”.

Izvršna direktorka NVO “Naša akcija” Patricia Pobrić kazala je da iako investitor i Ministarstvo promovišu projekat kao “ekološko opravdanim”, on to nikako nije niti može biti.

“Navodi investitora da imaju Green Globe sertifikaciju za održivi turizam od strane Ujedinjenih nacija već su otkriveni kao netačni, što onda dovodi u pitanje celokupnu investiciju i u čije ruke dajemo naše bogatstvo na upravljanje i valorizaciju”, smatra Pobrićeva.

Izvor: vijesti.me

V.V.