Apel – pokupite smeće nakon uranka

Foto-ilustracija: Pixabay

Lepo vreme i prvomajski praznici napunili su izletišta širom Srbije. Od ranog jutra ljudi se okupljaju kako bi u prirodi uživali, roštiljali i opustili se.

Nažalost, godinama unazad, posle uranka na izletištima zatiče se gotovo identična slika flaše, čaše, kese, plastični tanjiri, pribor, limenke, ostaci hrane i ostalo smeće razbacani svuda po prirodi. Izletnici često raspaljuju roštilj na mestima koja za to nisu predviđena, neugašena vatra predstavlja veliku opasnost jer može da izazove požare.

Svake godine nadležni apeluju na građane da pokupe smeće i da ga ostave na mestima koja su za to predviđena. Nažalost, malo je onih koji to i urade, većina ostavi đubre rasuto po prirodi i nada se da će ono nekim čudom nestati. Tako u prelepim krajevima naše zemlje nastaju male divlje deponije.

Da li znate koliko vremena treba da se otpad razgradi?

Plastika – oko 1000 godina da se jedan predmet razgradi, za plastičnu kesu potrebno je 240 godina.

Konzerva – aluminijumu treba između 80 i 200 godina da se u potpunosti razgradi, a može se beskonačno reciklirati.

Staklo – nekoliko miliona godina potrebno je da se razgradi, a veoma lako se reciklira.

Papir – od nekoliko meseci do nekilo godina potrebno je da se razgradi, a to je najreckiranija stvar na svetu

Organski otpad – u potpunosti se razgrađuje, ali za neke vrste organskog otpada potrebno je i nekoliko meseci da se u potpunosti razgradi.

Zato danas, nakon uživanja u prirodi, pokupite smeće za sobom, ostavite prirodu netaknutu, kako ste je i zatekli jutros, da bi i sledeći put mogli da uživate u divnom zelenilu, svežem vazduhu i cvrkutu ptica.

Milica Radičević