Apatin ulaže u pčelarstvo

Vesti | Srbija

 

Foto: Opština Apatin

Foto: Opština Apatin

Krajem juna raspisan je javni poziv za subvencionisanje i investiranje u pčelarstvu i stočarstvu, a predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić potpisao je 7. avgusta ugovore sa poljoprivrednicima koji su dobili sredstva na ovom konkursu.

Na konkurs vezan za pčelarstvo su stigle 24 prijave i svi zahtevi su ispunili tražene uslove i sa svima su potpisani ugovori o sufinansiranju do 75 odsto prihvatljivih troškova.

Ukupna vrednost ulaganja u pčelarstvo je nešto manje od milion i po dinara, a od toga će iz sredstva opštinskog budžeta biti izdvojeno 1.052.000,00 dinara.

Svega pet prijava je stiglo na konkurs koji je raspisan za stočarstvo što je daleko manje od onoga što se očekivalo. Svi podnosioci su ispunili uslove i sa njima su potpisani ugovori o sufinansiranju i investiranju u visi od 70 odsto troškova.

Ukupna vrednost ulaganja u stočarstvu je 816.000,00 dinara, a od toga iz budžeta Apatina je opredeljeno 571.200,00 dinara.

– Mi smo odvojili oko pet miliona dinara planiranih sredstava u budžetu za ove namene, a ovo je prvi put da neko iz opštine na ovaj način pokušava da pomogne u razvitku ovih grana poljoprivrede. Nadamo se da će sledeće godine biti još više prijavljenih jer zašto ne iskoristiti ovakvu vrstu pomoći koju opština nudi. Za sada je to ovaj broj koji se prijavio na konkurse i nadam se da će te dobijeni novac iskoristiti u namenu koju ste zamislili, nisu to milionska sredstva ali za početak mislim da je dobro jer do sada ništa nije ni bilo, rekao je Škrbić.

Milisav Pajević