Antić potpisao sporazum o izgradnji gasnih elektrana u Srbiji

Vesti | Goriva | Nafta | Ugalj | Gas

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je u petak u Sankt Peterburgu sa „Gasprom energoholdingom“ Sporazum o izgradnji gasnih elektrana na teritoriji Srbije.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Antić je, u izjavi za agenciju Tanjug, istakao da pomenuti sporazum, koji je potpisan na marginama ekonomskog foruma SPIEF u prisustvu predsednika UO „Gasproma“ Alekseja Milera, predviđa da se mogućnost gradnje tih elektrana, koje bi bile za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije, razmotri za nekoliko gradova, među kojima su Kragujevac, Beograd, Niš i Novi Sad.

Izgradnja gasnih elektrana, kako je objasnio, moguća je i izvodljiva jedino ukoliko pored proizvodnje struje možemo da obezbedimo adekvatan konzum za toplotnu energiju.

Ministar je istakao da je sa predstavnicima „Gasprom energoholdinga“ razgovarao i o „HIP-Petrohemiji“, budući da NIS, odnosno „Gaspromnjeft“, pokazuju snažno interesovanje za ovu pančevačku fabriku.

Prema njegovim rečima, važno je da Srbija za „Petrohemiju“ nađe partnera koji će obezbediti snažne investicije i učiniti tu kompaniju uspešnom i održivom, bez obzira na moguće turbulencije kada je cena sirove nafte u pitanju.

Antić je dodao da je u današnjim razgovorima sa direktorom „Gaspromnjefta“ Aleksandrom Đukovim bilo reči i o zajedničkim aktivnostima u pravcu jačanja NIS-a, što kao kompanije, što kao reginalnog igrača.

U tom smislu, kako je precizirao, konstatovano je da se ključni projekat vezan za proizvodnju postrojenja „Duboka prerada“ u  Rafineriji nafte Pančevo odvija dobro i da će biti završen na jesen.

Ministar je predočio da se ovom investicijom, vrednom približno 300 miliona evra, značajno povećava efikasnost i dubina prerade na više od 99 odsto, a njom će biti zadovoljeni i najviši standardi u oblasti ekologije.

Milisav Pajević