Antić: Izgradnja bloka B3 u TE Kostolac najveći energetski projekat u Srbiji

Vesti | Srbija

 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je sa predsednikom kompanije CMEC Žang Čunom i ambasadorom NR Kine u Srbiji Li Mančangom povodom angažmana te kompanije na izgradnji novog bloka B3 u TE „Kostolac“.

Antić je tom prilikom istakao da je to jedan od najvrednijih energetskih projekata u Srbiji, čija vrednost iznosi više od 700 miliona dolara.

On je iskazao zahvalnost kompaniji China Machinery Engineering Corporation (CMEC) na razumevanju potrebe srpske strane da se projekat izgradnje novog bloka razvija na najbolji i najkvalitetniji način, budući da se radi o najvećem projektu u poslednjih 30 godina, gde će snaga novog bloka B3 iznositi čak 350 MW.

Ministar je naglasio da se ulažu napori u procesu pribavljanja dozvola i neophodne dokumentacije, ali da obe strane moraju da daju maksimalan angažman, kako bi se projekat sproveo do kraja, u skladu sa dogovorenim rokovima.
Činjenica da je predsednik CMEC-a za kratko vreme dva puta posetio Srbiju, govori dovoljno o posvećenosti ovom cilju, ukazao je Antić.

Vlada Srbije je, kako je istakao, opredeljena i posvećena da pomogne kompaniji CMEC da sve aktivnosti sprovede u najavljenim rokovima. Uz saradnju sa JP „Elektroprivreda Srbije“, uveren sam u uspešan razvoj ovog projekta.

Čun je iskazao zahvalnost Antiću na upriličenom sastanku, i izrazio uverenje da će nakon ovog susreta obe strane imati jasniju sliku preseka stanja projekta, što je od značaja za dalje korake.
On je najavio i učestalije dolaske u Srbiju, radi intenziviranja radnji u samom procesu projektovanja i izgradnji termoelektrane.

Cilj nam je, kako je rekao, da pored toga što ćemo uposliti projektante koji su referentni i imaju iskustva sa procedurama, angažujemo projektante koji su iz Srbije.

Prema njegovim rečima, to je još jedan od načina na koji želimo da dokažemo iskreno prijateljstvo sa Srbijom i čvrsto uveravamo srpske partnere da će projekat biti realizovan do kraja 2020. godine.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, predstavnici Elektroprivrede Srbije, kao i predstavnici CMEC-a.

Milisav Pajević