Amerika dozvolila uvoz kože i lobanje ugrožene afričke vrste

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je da će izdati dozvolu lovcu na trofeje iz savezne države Mičigen kako bi mogao uveze kožu i lobanju retkog crnog nosoroga kog je odstrelio prošle godine u Africi.

Foto: Wikipedia/Yathin S Krishnappa

Kris Pejerk podneo je 2018. godine zahtev američkim vlastima da uveze trofej iako je životinja koju je ubio zaštićena Zakonom o ugroženim vrstama.

Pejerk je platio 400.000 dolara programu za borbu protiv lovokradica da bi dobio dozvolu da lovi mužjaka nosoroga u nacionalnom parku u Namibiji.

Na svetu je u divljini ostalo samo još oko 5.500 crnih nosoroga. Gotovo polovina se nalazi u Namibiji koja, po međunarodnoj konvenciji, može da dozvoli lovcima da legalno odstrele pet mužjaka nosoroga godišnje.

Prema klasifikaciji Međunarodne unije za očuvanje prirode, crni nosorozi spadaju u kritično ugrožene vrste. Ipak, jedinka koju je Pajerk naveo u svom zahtevu, jugozapadni crni nosorog, je njena podvrsta koja je označena kao „ranjiva“.

Uz strože propise, broj crnih nosoroga se poslednjih godina uvećava, ali i dalje desetine njih godišnje izgube život zbog svojih rogova. Oni se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini ili kao statusni simbol.