Američki ambasador u Nemačkoj upozorio kompanije koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“

Vesti | Gas

Foto-ilustracija: Wikimedia/Bair175

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel upozorio je kompanije koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ da bi mogle da se suoče sa sankcijama ako ostanu u tom projektu.

Grenel je to naveo u pismu upućenom nekolicini kompanija, saopštila je američka ambasada.

– U pismu se podseća da svakoj kompaniji koja sarađuje sa ruskim energetskim sektorom na izvozu gasa preti opasnost od sankcija SAD, rekao je portparol ambasade, prenosi Rojters.

Sa druge strane, Nemačka i druge evropske zemlje optužuju Vašington da se pretnjama sankcijama meša u njihovu spoljnu i energetsku politiku.

Na projektu Severni tok 2 rade ruski energetski gigant Gasprom zajedno sa zapadnim partnerima – Uniperom, Vinteršelom, Endžijem, austrijskom kompanijom i britansko-holandskom grupom Šel.

Grenelovo pismo izazvalo je negodovanje vlade u Berlinu. Jedan nemački diplomata je rekao da ambasadorov pristup nije u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom i da će Berlin o tom pitanju razgovarati direktno sa Vašingtonom.

Nemački „Bild am zontag“ koji je prvi objavio pismo, ocenjuje da Grenel pokušava pismom da uceni nemačke kompanije, što u ambasadi SAD demantuju.

Pismo je koordinisano između nekoliko američkih vladinih agencija u Vašingtonu i ne treba da bude shvaćeno kao pretnja već jasna poruka američke politike, rekao je portparol ambasade.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u četvrtak je rekao da bi američke sankcije zbog Severnog toka 2 bile pogrešan način za rešavanje spora i da pitanja evropske energetske politike treba da se rešavaju u Evropi, a ne u SAD.

Milisav Pajević