Američke kompanije zainteresovane za ulaganje u oblast rudarstva i energetike u Srbiji

Srbija

26.02.16 antic sad mre gov rs

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji njegovom ekselencijom gospodinom Kajlom Skatom.

Gospodin Skat je ovom prilikom izjavio da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom, a istakao je i da je velika zainteresovanost potencijalnih investitora za ulaganje u oblast rudarstva i energetike. Dodao je da podržava kompaniju „Southern“ koja ima interese za izgradnju elektrane na osnovu TRIG tehnologije za gasifikaciju uglja, a bilo je reči i o statusu Ugovora o otkupu električne energije na bazi vetra – RRA.

Gospodin Antić je istakao da sve američke kompanije koje su vršile geološka istraživanja u Srbiji poseduju potrebne dozvole i istražna prava, a pozitivno je ocenio angažovanje američkih kompanija na razvijanju projekata obnovljivih izvora energije. Rekao je da resorno ministarstvo vrši pregovore o mogućnosti primene tehnologije za gasifikaciju uglja u Srbiji, a dodao je i da se nada da će uskoro biti usvojen Ugovor o otkupu električne energije na bazi vetra – RRA.

Sandra Jovićević

foto: mre.gov.rs