Američka vojska je najveći zagađivač na svetu

Američko Ministarstvo odbrane proizvodi više opasnog otpada od pet najvećih američkih hemijskih kompanija zajedno.

Foto-ilustracija: Pixabay

Širom sveta vojska Sjedinjenih Američkih Država za sobom ostavlja otrovno nasleđe u obliku osiromašenog uranijuma, ulja, mlaznog goriva, pesticida, defolijanata i olova lokalnim stanovnicima i njihovom životnom okruženju.

Maurin Salivan, nekadašnja predvodnica Pentagonovog programa za zaštitu životne sredine, skrenula je 2014. godine pažnju da njena kancelarija mora da se nosi sa 39 hiljada zagađenih vojnih oblasti koje se prostiru na 76.890 kilometara kvadratnih njihove otadžbine.

Američke vojne baze, kako na domaćem, tako i na stranom tlu, konstantno se nalaze na listama najviše zagađenih mesta na našoj planeti. Hemijska jedinjenja i gorivo koje upotrebljavaju vojnici nanose štetu i vodi i zemljištu i vazduhu. Baze se neretko svrstavaju među lokacije kojima vlada dodeljuje bespovratna sredstva za čišćenje.

Paradoksalan je slučaj Kempa Ležena u Severnoj Karolini, mesta na koje su mladići i devojke došli da služe svojoj naciji i na kojem su se otrovali. Pod zakletvom da će da brane svoju zemlju, od te iste zemlje su se i razboleli. Zagađenje u bazi je postalo smrtonosno u periodu od 1953. do 1987. godine kada su podzemne vode zatrovane velikom količinom kancerogenih materija.

Kemp Ležen nije jedina baza u kojoj su pale ljudske žrtve, ali od kontaminacije a ne puške. Ni u Americi, ni u svetu.

Sjedinjene Države, pored toga, su država koja je izvršila veći broj testiranja nuklearnog oružja od svih ostalih država zajedno. Radijacija neprestano ugrožava ljude i prirodu pacifičkih ostrva. U posebno kritičnom stanju nalaze se Maršalska Ostrva i američko ostrvo Gvam u čijim su područjima Amerikanci bacili više od 60 nuklearki polovinom prošlog veka.

U skorijoj istoriji, od američkog Ministarstva odbrane najteže je stradao Irak. Vojne operacije rezultovale su u dezertifikaciji 90 odsto iračke teritorije. Zbog pogubnog uticaja koju su Amerikanci imali na poljoprivredu, Iračani su bili primorani da uvoze više od 80 odsto svoje hrane. Korišćenje osiromašenog uranijuma tokom Zalivskog rata izazvalo je masovno opterećenje životne sredine. Povrh svega, odlaganje otpada iz invazije 2003. u otvorene jarke dovelo je povećanja raka među američkim vojnicima i iračkim civilima.

Mine i kasetne bombe postavljene u oblastima Afrike, Azije, Latinske Amerike i Bliskog istoka – dugo nakon što su ratovi utihnuli zadaju smrtne povrede ljudima i uništavaju prirodu.

Amerikanci su iza sebe ilegalno ostavljali i zarđale bačve hemikalija i municiju.

Jelena Kozbašić