Američka prestonica Vašington suočena sa navalom pacova

Vesti | Svet

Foto: https://pixabay.com

Američka prestonica Vašington suočava se sa navalom sivih pacova, izazvanom blagom zimom i rastom stanovništva.

Gradske vlasti bore se da situaciju drže pod kontrolom pošto je u odeljenju za suzbijanje štetočina zabeležen rekordan broj poziva građana, javlja AP.

Džerard Braun, direktor odeljenja za kontrolu glodara u Vašingtonu, kaže da su blage zime poslednjih nekoliko godina omogućile glodarima da se neprekidno razmnožavaju.

Čak ni oštre zime nisu nužno pogubne po pacove. Sivi pacov živi u proseku osam meseci, a greje se tako što živi u podrumima ili pod zemljom. Duže izlaganje hladnoći iscrpelo bi mu zalihe hrane i onemogućilo da se neprekidno razmnožava. Odrasla ženka pacova ima jedan okot mesečno, odnosno oko 10 mladih.

U Vašingtonu je poslednjih godina, takođe, došlo do značajnog rasta stanovništva, ali i do ekonomskog napretka. Broj stanovnika porastao je na nešto više od 700.000, a Braun je istakao i da se broj restorana, barova i kafića u poslednje dve godine uvećao za 25 odsto.

– Više ljudi sa više novca znači više restorana, što znači više đubreta, što znači više hrane za pacove, objasnio je on.
Ovo nije prvi put da Vašington ima problem sa pacovima. I nekadašnji gradonačelnik Entoni Vilijams u svom govoru prilikom imenovanja na mesto prvog čoveka grada istakao je problem sa pacovima.

Aktuelna gradonačelnica Murijel Bouzer predvidela je sredstva u iznosu od 900.000 dolara za poboljšanje kontrole glodara i više zaposlenih u tom sektoru.

Gradske vlasti takođe nude finansijsku pomoć i subvencije restoranima koji ulažu u sopstvene mašine za preradu otpada koje pacovima onemogućavaju pristup hrani.

Građanima se savetuje da kante za smeće prskaju mešavinom vode i hidrogen peroksida.

Izvor: RTV

Milisav Pajević