Aleksandar Antić: „Turski tok“ je ekonomski zdravo postavljen projekat

Vesti | Goriva | Gas

Projekat „Turski tok“ izuzetno je važan za Srbiju i do kraja ove godine će biti završen linijski deo deonice gasovoda što će Srbiji obezbediti niz mogućnosti koje nije imala do sada, uključujući i izgradnju gasnih elektrana, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Foto-ilustracija: Pixabay

On je za Tv Hepi rekao da je novi projekat, za razliku od južnog toka koji je bio postavljen kao politički-međudržavni projekat, postavljen kao komercijalni.

Gasprom“ i „Srbijagas“ će ga finansirati 30 odsto kao osnivači, a ostalih 70 odsto će biti finansirano od strane zajmova koje će „Gastrans“ povući i koje će otplatiti.

Antić je naveo da je reč o jednom potpuno ekonomski zdravo postavljenom projektu, koji će obezbediti finansiranje, vraćanje tih finansija i zaradu.

„Mi moramo da obezbedimo poziciju koja će biti zasnovana pre svega na državnim nacionalnim interesima i obezbeđivanju naše energetske bezbednosti. Srbija mora da obezbedi za sebe gas, upravo iz tog razloga mi činimo maksimum napora da projekti budu dobro postavljeni“, rekao je Antić.

Kada je deonica kroz Srbiju u pitanju, kompanija „Gastrans“ izdejstvovala je rešenje o izuzeću i pribavila dozvole za pripremne na tri, od ukupno četiri deonice.

„Ovog puta zaista radimo potpuno drugačije, pre svega smo usredsređeni na obezbeđivanje regulatornih uslova da taj gasovod može da radi. Od 15. aprila su počeli pripremni radovi, a od 15. maja građevinski radovi“, objasnio je ministar.

Milisav Pajević