Aleksandar Antić: Sigurno snabdevanje energijom i energentima

Vesti | Goriva

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Tokom ledenih dana, Radna grupa za sigurno snabdevanje energijom i energentima pri Ministarstvu energetike danonoćno prati rad toplana i EPS-ovih kapaciteta za proizvodnju struje i uglja.

Za sada svi rade stabilno, a u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, sitni kvarovi se brzo otklanjaju.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da je situacija stabilna što se tiče proizvodnje i snabdevanja električnom energijom.

Uzimajući u obzir da Elektroprivreda radi u dramatičnim uslovima i da je Rudarski basen „Kolubara“ takođe pogođen ovim vremenskim nepogodama, svi sa velikom posvećenošću obavljaju svoje poslove i ostvaruju svoje zacrtane ciljeve, rekao je ministar Aleksandar Antić gostujući u Dnevniku RTS-a.

– Uglavnom sve toplane u Srbiji rade u režimu 24 sata dnevno, tako i ‘Beogradske elektrane’ rade u režimu 24 sata i isporučuju toplotnu energiju – stanovi su topli, kaže Antić.

Navodi da, kada je distribucija električne energije u pitanju, ona je u potpunosti u skladu sa očekivanjima ako se pogleda vremenska situacija u Srbiji.

„Pojedinačni su slučajevi u Srbiji da neki zaselak u brdsko-planinskim krajevima nema napajanje električnom energijom, što u procentima iznosi 0,18, a uzimajući u obzir da je evropski prihvatljiv tehnički okvir jedan procenat, onda ćete videti da smo dobro obavili posao“, ističe Antić.

Ako se ledeni dani nastave, ministar kaže da je obezbeđeno snabdevanje svim ključnim energentima.

– Kada je gas u pitanju, mi povlačimo potrebne količine. Još uvek smo značajno ispod onog dnevnog minimuma koji bismo mogli da isporučimo što iz pravca Mađarske, što iz podzemnog skladišta ‘Banatski dvor’, koji štedimo, napominje Antić.

Potpisivanje sporazuma iz gasne privrede sa Putinom

Tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina, ministar energetike najavljuje da je pripremljeno nekoliko sporazuma, a većina će biti iz gasne privrede.

– Mi očekujemo konačni iskorak kada je reč o proširenju skladišta ‘Banatski dvor’ i očekujemo druge sporazume u oblasti gasne privrede, pre svega mislim na mogućnost izgradnje gasnih elektrana u Srbiji, kao i dodatne mogućnosti alternativne gasifikacije putem tečnog naftnog gasa, ističe Antić.

Najavljuje da očekuje da se prilikom posete ruskog predsednika razgovara i o daljoj modernizaciji i rehabilitaciji „Đerdapa 2„.

Što se tiče preuzimanja RTB „Bora“, koje se desilo 18. decembra, ministar Antić podseća da je kineska kompanija „Ciđin“ platila 350 miliona dolara i isplatila sva dugovanja u vrednosti od 200 miliona dolara.

– Tako da sada ta rudarska kompanija bez tereta iz prošlosti nastavlja da se bave svojim poslovima. Očekujem neke projekcije za proizvodnju u 2019. godini, njihove najave su bile optimistične i ja verujem da će oni to u potpunosti ostvariti, ističe Antić.

O mini-hidroelektranama

Antić ističe da se energetske dozvole za izgradnju mini-hidroelektrana daju onim projektima koji imaju sve neophodne saglasnosti i Ministarstvo je u obavezi da im u skladu sa zakonom dâ energetsku dozvolu koja je, kako kaže, samo jedan korak da bi neko stekao pravo da gradi.

– Postoje pojedinačni slučajevi koje treba analizirati, a ako postoje loši uticaj na prirodnu sredinu, onda ih ne treba graditi, ali isto tako ih ne treba ni generalizovati zato što se takvi procesi događaju i u razvijenijim zemljama u Evropi. Njima se treba baviti konsekventno, lokalne samouprave su prvi i poslednji korak, oni donose građevinske dozvole, mi smo tu samo jedan stepenik između i radimo u skladu sa zakonom, zaključuje ministar energetike Aleksandar Antić.

Izvor: RTS

Milisav Pajević