Albanija očekuje više od gasovoda Tap

Region | Gas

tokAlbanska vlada pregovora o izmenama sporazuma o Transjadranskom gasovodu (Tap) koji ide preko njene teritorije. Zvanična Tirana želi da se taj sporazum uskladi, kako bi Albanija imale iste koristi od projekta kao i druge zemlje, rekao je premijer Edi Rama nakon što su prve cevi i mašine za gradnju gasovoda stigle u albansku luku Drač. Istovremeno je Rama istakao velike koristi od Tapa za ekonomski razvoj Albanije, kao i za pozicioniranje zemlje na evropskom energetskom tržištu.

Premijer i ministar energetike i industrije Damian Djiknuri istakli su značaj Tapa za Albaniju kao jednog od najvažnijih energetskih projekata u regionu i njegov doprinos pozicioniranju Albanije kao igrača na evropskom energetskom tržištu. Oni su naglasili da će Tap imati pozitivan uticaj na unapređenje ekonomskog razvoja, stvaranje novih mogućnosti za albanske kompanije i razvoj energetske infrastrukture zemlje. Albanski premijer pobrojao je pozitivne ekonomske, socijalne i ekološke efekte gasovoda na lokalne zajednice na ruti Tapa, međutim, izrazio je i razočarenje što koristi Albanije nisu onolike kolike su u drugim zemljama kroz koje Tap ide, preneo je portal specijalizovan za evropsko tržište gasa Prirodni gas Evropa (Natural Gas Europe, NGE).

„Pregovaramo kako bi dobili simetrične koristi“, kazao je Rama dodajući da nema razloga da Grčka i druge zemlje imaju više koristi od iste robe i usluga od Albanije. Prema Raminim rečima, u Tapu su pokazali volju da čuju albanske bojazni i pregovaraju o simetričnim koristima za Albaniju, uključujući o posebnom finansijskom paketu za lokalne zajednice i građane Albanije, poput onih koje Tap obezbeđuje u drugim zemljama kroz koje prolazi. Očekuje se da se pregovori o izmenama sporazuma o gasovodu Tap završe uskoro, kazao je premijer. Saradnja kompanije Tap i albanske vlade i dalje će biti veoma dobra, rekla je za NGE direktorka za komunikacije Tapa Lisa Givert. Ona međutim nije želela da otkrije detalje razgovora koji se, kako je rekla, „možda vode a možda ne sa bilo kojim od akcionara“. Transjadranski gasovod AG je zajedničko preduzeće registrovano u Švajcarskoj. Edi Rama je primedbe oko gasovoda izneo na ceremoniji u glavnoj ranžirnoj stanici Tapa u Albaniji u blizini Drača, luke u koju su isporučene prve čelične cevi za gasovod i mašine za izgradnju albanske deonice. U ovom trenutku više od polovine prve faze izgradnje pristupnih puteva i mostova je završeno.

Očekuje se da kompletna izgradnja u Albaniji bude gotova do kraja 2016., rekao je Rama. Albanska deonica gasovoda proteže se na 215 kilometara na zemlji i 37 kilometara na moru, od granice sa Grčkom do jadranske obale u blizini Fira, i koštaće više od 60 miliona evra. Na albanskom delu gasovoda Tap biće iskorišćeno oko 13.000 cevi koje je proizvela nemačka kompanija Salcgiter manesman internacional (Salzgitter Mannesmann International). Transjadranski gasovod ukupno je dug 878 kilometara i deo je Južnog gasnog koridora u dužini većoj od 3.500 kilometara, od ogromnih azerbejdžanskih nalazišta gasa Šah Deniz II do Italije. Tap će se povezati sa Transanadolskim gasovodom (Tanap) na tursko-grčkoj granici u Kipoi a prolaziće preko Grčke i Albanije i Jadranskog mora do obala južne Italije. Gasovodom Tap će do tržišta EU od 2020. stizati 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje sa polja u Azerbejdžanu dok se prve prodaje gasa Gruziji i Turskoj očekuju krajem 2018. Akcionari Tapa su britanski BP (20%), azerbejdžanska državna kompanija Socar (20%), evropski operatori gasnim mrežama Snam (20%), Fluksis (19%) i Enagas (16%) i švajcarsko preduzeće Akspo (5%).

Vesna Vukajlović

Izvor: www.euractiv.rs