ALARMANTNO: Vazduh nikad nije bio zagađeniji

Foto-ilustracija: Pixabay

Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi Zemlje dostigla je novi rekordan nivo, zbog čega su neophodne drastične akcije kako bi se dostigli ciljevi predviđeni klimatskim sporazumom iz Pariza, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

„Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi je porasla rekordnom brzinom u 2016. godini. Globalna prosečna koncentracija CO2 dostigla je 403,3 molekula na milion čestica vazduha u 2016, što je porast u odnosu na 400 ppm iz 2015. godine, i rezultat je spoja ljudskih aktivnosti i snažnih efekata klimatskog fenomena El Ninjo”, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO) kao specijalizovana agencija UN-a.

Poslednji put je na planeti registrovana slična koncentracija CO2 pre tri do pet miliona godina, kada je nivo mora bio za 20 metara viši nego sada, navodi se u biltenu SMO „Gasovi sa efektom staklene bašte”.

„Bez brzog smanjenja CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte, naći ćemo se na kursu opasnog povećanja temperatura do kraja ovog veka, koji će biti znatno veći od cilja predviđenog Pariskim klimatskim sporazmom”, navodi se u saopštenju predsednika SMO Peterija Talasa.

(Agencije)