Akvarijum na Floridi prvi je uspeo da reprodukuje koralni kaktus

Akvarijum na Floridi napravio je istorijski korak kad je reč o reprodukciji korala, s namerom da se obnovi Veliki  floridski koralni greben.

Foto: Wikipedia/Mark Forsling

Koralni grebeni u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da podležu bolestima još od 2014. godine. Korali su jedna od morskih vrsti koju je Komisija za očuvanje riba i divljih životinja Floride spasila, što je omogućilo naučnicima da prvi put detaljno prouče ovu vrstu, odnosno da saznaju više o njihovom načinu razmnožavanja, kako bi pokušali da veštačkim razmnožavanjem pomognu njihov opstanak.

Pre oko godinu dana naučnici ovog akvarijuma uspeli su da, po prvi put u svetu, u laboratorijskim uslovima izvedu reprodukciju korala iz Atlantskog okeana, i to dva dana zaredom.

Po prvi put im se pruža prilika da u laboratorijskim uslovima otkrivaju pojedinosti vezane za korale, a naročito o reprodukciji koralnih kaktusa (Pavona cactus), te se mnoge informacije o njihovom životu spoznaju tek sada, nakon što je napravljen snimak rođenja korala.

Naime, zanimljivo je da roditelji korali nakon oplodnje, „ispljunu“ mali dečiji koral, koji zatim pliva dok ne pronađe savršeno mesto za sebe na grebenu i tu ostaje do kraja života.

Ipak, naučnicima je važno da saznaju koliko te larve korali mogu plivati dok ne nađu svoje mesto pod vodom. Ta informacija otkrila bi koje su mogućnosti mešanja populacija koralnih grebena.

Pored toga, rade na projektu „Projekat koral“, organizovanom u cilju mresta korala i konačno obnove koralnih grebena u svetu. Koriste LED tehnologiju i pomoću odgovarajućih sistema za upravljanje oponašaju prirodnu sredinu za korale u kojoj postaje moguće razmnožavanje ove vrste.

Jelena Cvetić