Aktivnosti na UNEP/GEF projektu „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“

20161209_104452_0

U okviru UNEP/GEF projekta „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine zajedno sa predstavnicima međuresorne projektne radne grupe, realizovali su posetu industrijskim lokalitetima u Novom Sadu, Somboru i Subotici, u periodu od 8. do 9. decembra 2016. godine.

Projekat se realizuje u cilju pružanja pomoći Agenciji za zaštitu životne sredine u razvoju inovativnih tehnika praćenja zagađenosti zemljišta i uspostavljanja plana detaljnih istraživanja kontaminiranih lokacija u Srbiji. uz finansijsku podršku Ministarstva životne sredine, kopna i mora Republike Italije, a implementiraće ga Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP). Međuresornu radnu grupu čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, Gradskog zavoda za javno zdravlje – Beograd, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo – Novi Sad i Geološkog zavoda Srbije.

U okviru poseta održani su sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava, kao i terenski obilasci ugroženih lokaliteta (JP „Transnafta“ Novi Sad, Fabrika akumulatora Sombor i lokalitet bivše fabrike „Zorka Klotild“ u Subotici). Kao nastavak projektnih aktivnosti, u narednom periodu, planirani su obilasci lokaliteta u Pančevu.

izvor: ekourb.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević