Aktivnosti na izgradnji elektroenergetske infrastrukture za napajanje Đalovića pećine

Vesti | Turizam | Region

Ugovorom o izgradnji elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Đalovića pećine, koji su juče potpisali Uprava javnih radova i doo „Elektro tim” iz Budve, Vlada Crne Gore nastavlja sa aktivnostima u cilju turističke valorizacije ove lokacije.

Foto: Vlada Crne Gore

Za ugovorenu investiciju kroz Kapitalni budžet Vlada Crne Gore je opredelila 989.433 evra, a rok za završetak radova je pet meseci od uvođenja izvođača u posao.

Izgradnjom elektroenergetske infrastrukture stvoriće se uslovi za dalji nastavak razvoja kompleksa same Đalovića pećine i njenih sadržaja.

U tom cilju, Uprava javnih radova je takođe sa budvanskim „Elektro timom” juče potpisala i ugovor o opremanju ćelije 35 kV u trafostanici „Nedakusi” u Bijelom Polju, u vrednosti od 29.766 evra, a nedavno je sa danilovgradskim preduzećem „Eurozox” ugovorena izgradnja primarne elektroenergetske infrastrukture za to područje, za što će iz kapitalnog budžeta biti izdvojeno 700.000 evra.

Predviđene investicije u elektroenergetsku infrastrukturu, pored toga što će obezbediti napajanje budućeg kompleksa manastira Podvrh, žičare i same Đalovića pećine, ujedno će doprineti značajno pouzdanijem i kvalitetnijem napajanju električnom energijom domaćinstava na tom delu bjelopoljske opštine.

Đalovića pećina i kompletno područje u njenoj okolini spadaju u najperspektivnije lokacije za unapređenje turističke ponude Crne Gore.

U uređenje ovog kompleksa Vlada Crne Gore će investirati oko 20 miliona evra, a ukoliko zahtevni građevinski radovi na terenu budu tekli planiranom dinamikom, očekuje se da za posetioce bude spreman krajem naredne godine.

Milisav Pajević