Kad narod uzme zakon u svoje ruke: Aktivisti u Rakiti raskopali cevovod za MHE

Foto: Facebook (screenshot)

U babušničkom selu Rakita sprovedena je akcija uklanjanja cevi male hidroelektrane iz Rakitske reke, koju su organizovali aktivisti pokreta „Odbranimo reke Stare planine“, meštani i druga ekološka udruženja. Namera je bila da se iz reke izvade cevi, ali zbog nedostatka teške mehanizacije, pijucima i bušilicama je iskopan i onesposobljen deo cevovoda koji se nalazi oko 500 metara ispod vodozahvata u Rakiti.

Kažu da su se na ovaj potez odlučili jer je prošlo godinu i po dana od kako je doneto pravosnažno rešenje Republičkog inspektora zaštite životne sredine, kojim je investitoru male hidroelektrane „Zvonce“ naloženo da cevovod postavljen u koritu na deonici od preko 300 metara bude izvađen, a teren saniran i vraćen u prethodno stanje.

To nije učinjeno, već je investitor nastavio sa gradnjom.

Meštanin Rakite Dragan Filipov kaže da je odrastao pored reke, da ona znači život za seljake i da će ukoliko ostanu bez reke, selo opusteti jer će se svi iseliti.

Đorđe Jovanov ističe da meštani ovde žive od poljoprivrede i stočarstva, a voda je neophodna i za život i za egzistenciju.

Nekoliko stotina građana iz pirotskog kraja i drugih delova Srbije pridružilo se meštanima i aktivistima.

Foto: Facebook (screenshot)

Bilo je podrške i iz Bosne i Hercegovine.

Dragana Drakul je sa svojim prijateljima prešla više od 500 kilometara da bi prisustvovala događaju u Rakiti i razmenila iskustva sa ekološkim udruženjima iz Srbije.

Aleksandar Panić, aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ koji od samog početka učestvuje u protestima, ističe da bi poput drugih evropskih zemalja i u Srbiji trebalo konsultovati meštane, odnosno lokalnu zajednicu na čijoj se teritoriji planira izgradnja objekata koji mogu štetno da utiču na prostor u kome žive.

Aktivista tog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta, pak, vađenje cevi iz Rakitske reke ne smatra atakom na tuđu imovinu jer je, kaže, voda imovina građana Srbije i da je i stručna i naučna javnost saglasna da izgradnja malih hidroelektrana donosi više štete nego koristi.

Aktivisti naglašavaju da će i dalje nastaviti borbu za očuvanje reka, a ona ističu može doneti rezultate, što je pokazao i novi prostorni plan Grada Pirota u kome su nedavno izbrisane sve potencijalne lokacije za gradnju malih hidroelektrana u zaštićenom području Stare planine u narednih 15 godina.

Među okupljenima u selu Rakita, osim ekoloških, bilo je i pripadnika drugih organizacija, prisutna je bila i policija, ali je sve proteklo bez incidenata.

Izvor: RTS