Akcija „Upotrebi maštu – pokreni reciklažu”

Vesti | Srbija

Foto: https://pixabay.com/

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća”, pored obavljanja osnovnih delatnosti, u toku godine sprovodi i brojne društveno odgovorne akcije i kampanje koje su usmerene na podizanje svesti javnosti o značaju i prednostima reciklaže za zaštitu životne sredine.

U tom smislu veoma je bitno da deca od malena imaju svest da se reciklabilni otpad i dalje može koristiti, ali i da steknu naviku da takve materijale odvajaju i predaju službama koje se bave prikupljanjem i reciklažom, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Deca najbolje uče kroz igru i zabavu i zato JKP „Gradska čistoća” u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu i beogradskim osnovnim školama organizuje novogodišnju edukativno-kreativnu akciju „Upotrebi maštu – pokreni reciklažu”.

U akciji učestvuju učenici od prvog do četvrtog razreda, a njihov zadatak je da naprave novogodišnju jelku od reciklabilnog otpada. Za izradu ove specijalne jelke mogu koristiti sve reciklabilne materijale: plastiku (plastične flaše, čaše, kese i druge proizvode od plastike), limenke, papir, karton, tekstil i drvo.

Akcija će trajati do 20. decembra, kada će biti odabrane tri najlepše jelke, a škole i učenici će dobiti vredne nagrade.

JKP „Gradska čistoća” planira da naredne godine posveti veliku pažnju edukaciji, kao i stvaranju uslova za unapređenje procesa primarne selekcije i prikupljanja reciklabilnog otpada u reciklažnim postrojenjima preduzeća.

Milisav Pajević