Akcija „Sat za našu planetu“ sedmi put po redu u Srbiji

Srbija | Održivi razvoj

sat-za-nasu-planetu-2015 ico.rs

Direktor programa WWF u Republici Srbiji gospođa Duška Dimović izjavila je da je neophodno svakodnevno se brinuti o životnoj sredini, smanjiti ekološki otisak, emisiju štetnih gasova u atmosferu i iskorišćavati alternativne izvore energije. Ona je pozvala građane da se uključe u globalnu inicijativu „Sat za našu planetu“ i 28. marta 2015. godine ugase svetla na sat vremena.

Zamenik sekretara za zaštitu životne sredine grada Beograda gospođa Jasmina Madžgalj istakla je da je prošlogodišnja akcija „Sat za našu planetu“ bila najuspešnija do sada jer je obeležena u 160 zemalja i preko 7 hiljada gradova.

Podsetimo, ideja „Sat za našu planetu“ potekla je još 2004. godine, a prva ujedinjena svetska akcija pod ovim nazivom održana je 29. marta 2008. godine u trajanju od 20h do 21h i tada je učestvovalo 35 zemalja i preko 400 gradova sveta.

Cilj ove akcije je motivisanje građana da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine i smanjenju potrošnje prirodnih resursa. Ova akcija je podstakla i razvijanje „Earth Hour“ bankovnih kredita koji podržavaju solarne instalacije za napajanje, kao i druge projekte obnovljivih izvora energije, obrazovne i ekološki odgovorne poslovne prakse.

U Republici Srbiji će ova akcija biti organizovana na Trgu Republike u Beogradu, Trgu slobode u Novom Sadu i u Nišu na Niškom keju. Akciju će na Trgu Republike u Beogradu pratiti i izložba „Isključi svetlo, osvetli problem“.

Partneri u okviru manifestacije „Sat za našu planetu“ su agencija Leo Burnett Beograd i Coca-Cola sistem Srbija, a podržali su je i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava Grada Beograda, Gradska uprava Grada Novog Sada, Stalna konferencija gradova i opština, RTS, Delhaize Srbija, kao i druge brojne organizacije civilnog društva, kompanije, škole i pojedinci.

Sandra Jovićević

foto: ico.rs