Akcija „Sat za našu planetu“ biće podržana i u regionu

Region | Održivi razvoj

Sat za našu planetu Ugasite svetla

Sekretarijat za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine opštin Herceg Novi izdao je saopštenje u kojem je navedeno da će se opština Herceg Novi uključiti u globalnu akciju „Sat za našu planetu“.

Kako su preneli mediji, 19. marta 2016. godine u periodu od 20 i 30 časova do 21 i 30 časova biće ugašena javna i dekorativna rasveta u delu Njegoševe ulice u Herceg Novom, ali i na kružnom toku u Meljinama kako bi se dao doprinos akciji „Sat za našu planetu“.

U Republici Hrvatskoj, osim gašenja svetla, biće pošumljen i jedan hektar Parka priorde Medvednica. Takođe, građani su pozvani da se uključe u akciju i tako što će na društvenim mrežama Facebook i Twitter postaviti Earth Hour filter na svojim profilnim slikama ili „ustupiti“ svoj Facebook profil za za širenje svesti o klimatskim promenama.

Ideja „Sat za našu planetu“ potekla je još 2004. godine, a prva ujedinjena svetska akcija pod ovim nazivom održana je 29. marta 2008. godine u trajanju od 20h do 21h i tada je učestvovalo 35 zemalja i preko 400 gradova sveta. Cilj akcije je motivisanje građana, organizacija, institucija, kompanija da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine i smanjenju potrošnje prirodnih resursa.

Sandra Jovićević

foto: nezavisne.com