Akcija podvodnog čišćenja Savskog jezera na Adi Ciganliji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je prošle subote tradicionalnoj ekološkoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera na Adi Ciganliji u Beogradu, u kojoj je učestvovalo više od 80 ronilaca policije, vojske i ronilačkih klubova iz Srbije i Republike Srpske.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Cilj manifestacije je da se podigne svest društva o značaju zaštite životne sredine i skrene pažnja javnosti na loše navike bacanja smeća u reke, jezera i prirodu.

Akciju podvodnog čišćenja Savskog jezera, kojoj je domaćin JP „Ada Ciganlija“, organizovali su Olimpijski komitet Srbije (OKS) i Savez ronilaca Srbije (SOPAS), u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i ronilačkim klubom „Kalipsoˮ.

Ministar Trivan je rekao da je briga o životnoj sredini u vreme globalnih klimatskih promena planetarni test za sve, kako za donosioce odluka tako i za svakog čoveka pojedinačno.

„Odgovoran odnos prema životnoj sredini, vodi, zemljištu i vazduhu, biljnom i životinjskom svetu je civilizacijska mera i nedopustiv je nehajan odnos prema tim prirodnim resursima“, kazao je Trivan i podsetio da Srbija pripada jednom od najbogatijih područja biodiverzitetom u svetu ali da istovremeno imamo najmanje autohtonih, površinskih voda u ovom regionu Balkana.

On je kazao da je važno da se obezbedi voda za budućnost jer je nestašica pijaće vode urgentno svetsko pitanje, koje ima ozbiljne ekonomske, ekološke, ali i socijalne posledice, i da je najvažniji posao Ministarstva rešavanje pitanja otpadnih voda i izgradnje 359 postrojenja kakvo je Centralno postrojenje koje se gradi u Leskovcu koje je obišao a koje je prvo od 359 planiranih u Srbiji.

Trivan je rekao da Beograd ima 186 vodoizvorišta i 12 jezera i istakao da se Ada Ciganlija nalazi u neposrednoj blizini vodoizvorišta, što joj daje poseban značaj i da je važna kao reprezentativan sportsko –rekreativan centar ne samo Beograda već i cele Srbije.

Posebno je zahvalio roniocima koji godinama učestvuju u ovoj ekološkoj akciji i ukazao da količine danas izvađenog otpada i onih koje su ronioci pronašli predhodnih godina mogu biti ekvivalent brige o životnoj sredini.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Predsednik Olimpijskog Komiteta Srbije Božidar Maljković je rekao da Beograd ima Adu Ciganliju, bogatstvo kakvo retko koji grad u svetu ima i da treba da odgovornim odnosim pokažemo da nam je stalo do čiste i zdrave životne sredine u čitavoj Srbiji.

Božana Ostojić, predsednik SOPAS-a, koji je član Svetske ronilačke federacije (CMAS), i predsednik komisije za ekologiju i održivi razvoj Olimpijskog Komiteta Srbije navela je da su ronioci ranijih godina imali puno više posla oko mnogo većih količina smeća i otpada nego što danas, kada je iz Savskog jezera izvađeno pedesetak kilograma.

Apelovala je da svi misleći globalno a delujući lokalno damo doprinos zdravoj životnoj sredini, čistijem i zelenijem Beogradu i Srbiji.

Milisav Pajević