Akcija „Lajk za pametnu energiju” održana u Banjaluci

Region | Održivi razvoj

U okviru kampanje „Lajk za pametnu energiju”, u Banjaluci u Republici Srpskoj održana je promocije efikasnije upotrebe energije u svakodnevnom životu. Na ovaj način se želelo ukazati građanima na značaj energetske efikasnosti, zaštite okoline i pametnije upotrebe energije i prirodnih resursa.

Kroz „Virtual Reality” igru, Banjalučani su imali priliku zakoračiti u virtualni svet i na potpuno drugačiji način naučiti nešto novo o energetskoj efikasnosti.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a Srđan Todorović je kazao da su efikasnija upotreba energije i korišćenje obnovljivih izvora energije važne komponente za ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta, kvalitetniju i sigurniju budućnost svih nas, kao i budućih generacija. Kako je istakao, veoma je važno da se svi pojedinci, javne ustanove i organizacije, na lokalnom i državnom nivou, uključe kako bi se zajedničkim delovanjem stvorili povoljniji uslovi za postizanje održivog razvoja i unapređenja kvaliteta života stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Serija edukativno-zabavnih događaja „Lajk za pametnu energiju” se u narednom periodu nastavlja u Bihaću, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Doboju, Mostaru i Trebinju. Kampanja „Lajk za pametnu energiju” se sprovodi u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu životne sredine Federacije BiH, te u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima i drugim partnerima.

izvor: lajkzapametnuenergiju.ba

Sandra Jovićević