Akcija Grada Beograda na suzbijanju divljih građevinskih deponija

Vesti | Srbija

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić pozdravio je danas akciju Grada Beograda na suzbijanju divljih građevinskih deponija.

Foto: pixabay

„U Beogradu ima više desetina divljih građevinskih deponija i to je, slobodno mogu da kažem, polumafijaški posao.

Dovoljno je da vidite snimke objavljene u medijima kako građevinska mafija juče evakuiše kamione i mehanizaciju sa divlje deponije na Čukarici pošto im je dojavljeno da stižu komunalna milicija i policija, pa da vam bude jasno o kakvoj je mafiji reč“, istakao je Popadić.

Direktor ovog gradskog preduzeća naglasio je da divlja deponija na Čukaričkoj padini nije jedina, već da ih ima još, i to usred Beograda.

„Recimo, ispod Pančevačkog mosta, pa na bivšoj deponiji u Batajnici, na jednoj privatnoj parceli na Bežaniji prema Surčinu. Zakon kaže da zemlja i sav građevinski otpad može i mora da se deponuje na zvaničnim deponijama, a u Beogradu je to deponija u Vinči.

Ova divlja deponija na Čukaričkoj padini napravljena je na trasi metroa, čime su oni koji su je napravili ugrozili ovaj projekat“, rekao je Popadić, koji se zapitao da li stvarno Beograd treba da bira između divljih deponija i metroa.

On je podsetio da su pre nekoliko dana na lokaciji prema Surčinu toliko nasipali parcelu da je nivo zemlje skoro došao na metar od žica dalekovoda, što je dovelo u životnu opasnost svakog ko bi tuda prošao. Svejedno je njima, kako je naveo, da li će neko da pogine, važno je da su oni zaradili divljim nasipanjem.

Popadić je istakao da će u ime JKP „Gradska čistoća” danas zvanično zatražiti da se Grad Beograd obrati Vladi Republike Srbije da izmenom podzakonskih akata uvede kao obavezni dokument bez koga ne sme da se izda upotrebna dozvola potvrdu o kretanju građevinskog otpada.

„To znači da će svaki investitor morati da dokaže da su sav građevinski otpad, kao i iskopana zemlja predati na zvaničnu deponiju u Vinči.

Bez te potvrde više nema izdavanja upotrebne dozvole, pa neka investitori vode računa o tome gde izvođači odvoze otpad. Vreme je da se uvede red u ovu oblast.

Da više ne može da se deponuje otpad gde kome padne na pamet jer se tako oduzimaju prihodi gradu i uništava naš grad“, rekao je Popadić.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević