Akcija čišćenja dimnjaka u Užicu radi smanjenja aerozagađenja

Foto: Grad Užice/Facebook

U cilju prevencije i smanjenja zagađenja vazduha u Užicu, Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj sprovodi akciju besplatnog čišćenja dimnjaka na individualnim objektima. Cilj akcije je isticanje značaja adekvatnog održavanja dimnjaka i ložnih uređaja, kao i smanjenje emisije štetnih gasova, smatrajući da se ovom merom koja ne iziskuje značajna novčana sredstva, može ostvariti doprinos u smanjenju zagađenja.

Sredstvima budžetskog fonda biće obuhvaćeno čišćenje 30 dimnjaka i ložnih uređaja koji kao energent koriste čvrsto gorivo drvo/ugalj, 3 kotla na pelet i 3 kotla na gas.

Postupak čišćenja se odvija u 3 faze, i to mehaničko čišćenje dimnjaka, dimnjača i ložnih uređaja, merenje emisije dimnih gasova pre i posle čišćenja i uporedna analiza rezultata. Uporedna analiza parametara će pokazati razliku u nivou emisije pre i posle čišćenja kao i veličinu emisije u zavisnosti od vrste energenta.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti Odeljenju za zaštitu životne sredine i održivi razvoj do 15. novembra 2017. godine, a prednost će imati stanovnici I i II gradske zone, gde se i registruje najveće zagađenje.

izvor: uzice.rs

Sandra Jovićević