Ajfelova kula uskoro energetski efikasna

Svet

renoviranje-ajfelov-toranj-2Jedan od najposećenijih spomenika u svetu, Ajfelova kula, uskoro će biti modernizovana tako da sama proizvodi deo energije koja je potrebna za njen rad. Radovi, koji su počeli 2012. godine, koštaće 25 miliona eura bez poreza, a finansiraće ih Novo preduzeće za Ajfelovu kulu (SNTE), koje upravlja tom građevinom. Završetak radova se očekuje u avgustu 2014. godine i obuhvatiće rekonstrukciju prvog sprata, prostor od 4.586 kvadratnih metara, od ukupne površine od 5.420 kvadratnih metara.

Kako bi Ajfelova kula bila u skladu sa novim ekološkim trendovima, arhitektonski biro Moatti-Rivière je listi održivih tehnologija koje se postavljaju na kulu dodao solarne panele koje su namenjeni za postavku na krovove paviljona, vetroturbine, sistem hvatanja kišnice i LED osvetljenje.

Cilj toga je, prema rečima predsednika SNTE gospodina Žan-Bernar Bros-a (Jean-Bernard Bros), da se poboljšaju energetski rezultati Kule za 30% i da ona postane pristupačnija, privlačnija i ekološki prihvatljivija.

izvor:građevinarstvo.rs
foto:Moatti-Rivière