Agencija za zaštitu životne sredine uključila Vrutke u svoj ovogodišnji monitoring akumulacija

Srbija | Održivi razvoj

Foto: uzice.rs

Agencija za zaštitu životne sredine uvrstila je u svoj ovogodišnji program i monitoring vode u akumulaciji Vrutci. Stručni tim Agencije će u 2018. godini izvršiti četiri analize vode iz Vrutaka, što će zajedno sa podacima koje poseduje Vodovod u vezi kvaliteta vode, dati potpuniju sliku o kvalitetu vode 2019. godine kada je predviđen završetak druge faze rekonstrukcije Fabrike vode na Cerovića brdu i povratak na akumulaciju Vrutke kao primarnog izvora snabdevanja grada Užica vodom za piće.

Užički gradonačelnik, Tihomir Petković zahvalio se Agenciji na razumevanju što je u svoj program uključila i Vrutke, iako ova akumulacija nije bila u njihovom ovogodišnjem programu monitoringa. Želimo da 2018. godinu, kao godinu pre vraćanja na akumulaciju Vrutke kao izvora snabdevanja Užica pijaćom vodom, iskoristimo da imamo dodatne sveobuhvatne kontrole koje ova agencija radi, rekao je Petković i dodao da će ove analize dati sve potrebne parametre za uspešan povratak na akumulaciju Vrutke, a ujedno će zaposleni u Vodovodu imati priliku da se obuče za preduzimanje svih neophodnih mera da nijednog momenta ne bude u pitanju kvalitet vode koju građani Užica piju.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine rekao je da su sa Akumulacije u prethodna dva dana uzeti prvi uzorci i da će u ovoj godini biti analizirano nekoliko stotina uzoraka iz Vrutaka. Bićemo prisutni koliko god to bude potrebno kako bismo pružili maksimalnu podršku Gradu Užicu u nameri da reši veliki problem sa vodosnabdevanjem i izvesno je već početkom naredne godine vrati se na Vrutke kao primarni izvor snadbevanja vodom Užica, rekao je Radović.

izvor: uzice.rs

Sandra Jovićević