Agencija za zaštitu životne sredine formirala pčelinjak

Povodom obeležavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje, Agencija za zaštitu životne sredine započela je formiranje pčelinjaka u dvorištu donacijom dve košnice Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Upravo zbog sveukupnog značaja pčela Agencija za zaštitu životne sredine je odlučila da povodom Dana planete Zemlje da svoj doprinos, pre svega kroz edukaciju svojih zaposlenih i približavanje ovih plemenitih i veoma korisnih životinja ljudima.

Obeležavanju Dana planete Zemlje prisustvovali su direktor Agencije Filip Radović, pomoćnik direktora Agencije dr Tamara Perunović Ćulić, njena ekselencija ambasadorka Izraela u Republici Srbiji gospođa Alona Fisher-Kamm, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije dr Rodoljub Živadinović i profesor biologije na fakultetu Veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu prof dr Jevrosima Stevanović.

Kako je istakao direktor Agencije Filip Radović, ova akcija je sprovedena po uzoru na aktivnosti Evropske agencije za životnu sredinu koja na svom krovu ima nekoliko košnica i zelene krovove u Parizu.

Kako smo videli košnice su preživele i veliki požar na katedrali.

Njena ekselencija ambasadorka Izraela u Republici Srbiji gospođa Alona Fisher Kamm istakla je da Izrael, pored značajnog tehnološkog napretka koji je ostvario u oblasti zaštite životne sredine, insistira na širenju partnerstva u međunarodnoj zajednici i počastvovana je što je Israel izabran kao partner u sprovođenju aktivnosti u oblasti životne sredine u Republici Srbiji.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije dr Rodoljub Živadinović naglasio je da je direkna korist od jedne pčelinje košnice 1.200 evra, od čega je 1,5 do 3 odsto vrednost pčelinjih proizvoda, a sve ostalo je korist od oprašivanja.

Poželeo je uspeh Agenciji u uspostavljanju i održavanju pčelinjaka.

Milisav Pajević