Agencija za energetiku odobrila izgradnju ogranka gasovoda Turski tok

Vesti | Goriva | Gas

Srpski energetski regulator dao je konačno odobrenje za izgradnju ogranka gasovoda Turski tok, koji će isporučivati ruski prirodni gas u Tursku kao i u južnu i jugoistočnu Evropu, piše Raša tudej.

Foto-ilustracija: Pixabay

Agencija za energetiku Republike Srbije 5. marta donela je konačnu odluku i pozitivno odgovorila na izjavu kompanije Gastrans za realizaciju projekta“, izjavio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je dodao da će radovi na projektu „Turski tok“ početi u aprilu.

Gastrans bi trebalo da postavlja gasovod za transport gasa od Bugarske do Mađarske. Kompanija je u mešovitom vlasništvu – Gasprom ima 51 odsto, dok Srbijagas ima preostalih 49 odsto.

RT podseća i na izjavu predsednika Aleksandra Vučića, koji je istakao značaj sprovođenja projekta na sastanku sa zamenikom ruskog premijera Jurijem Borisovom.

Dalje se u tekstu podseća da je projekat nastao kao alternativa Južnom toku, koji je ugašen zbog pritiska EU i SAD, prenosi B92.

„Što se nas tiče, izgradnja deonice od bugarske granice do granice sa Srbijom odvija se na svim nivoima, i nadamo se da neće ispasti kao ranije, i da se nijedna zemlja neće povući iz projekta“, rekao je ministar Ivica Dačić novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borisovim.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević