Agencija Standard & Poor’s o rejtingu HEP-a

Region

hepAgencija Standard & Poor’s (S&P) je izveštajem od 21. decembra 2016. potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (BB) i povećala izglede kretanja ocene rejtinga s negativnih na stabilne.

Zbog metodologije i kriterijuma koje S&P koristi pri ocenjivanju HEP-a, povećanje je usledilo nakon rasta prognoze rejtinga za Republiku Hrvatsku, što je prvi pozitivni pomak za rejting hrvatske države u posljednjih devet godina, koji je ostvaren usled bržeg rasta privredei konsolidacije javnih finansija u odnosu na očekivanu.

„Veoma smo zadovoljni povećanjem izgleda kretanja ocene rejtinga HEP-a od strane agencije Standard & Poor’s, što je nakon povećanja ocene kreditnog rejtinga od pre dva meseca, još jedna potvrda aktivnog korporativnog upravljanja finansijskim položajem i ukupnim poslovanjem u HEP grupi. Ovime smo zaključili izuzetno uspešnu poslovnu godinu u kojoj smo, između ostalog, zadržali udeo u prodaji električne energije na domaćem tržištu od čak 85 posto, a u Sloveniji osvojili 12,5 posto tržišta u poslovnom segmentu“, izjavio je Tomislav Rosandić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Izvor: hep.hr

V.V.