Cikloturizam nova razvojna šansa Srbije

Vesti | Turizam

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič prisustvovali su juče biciklističkoj trci srpsko-turskog prijateljstva na Košutnjaku.

Foto: pixabay

Ljajić je tom prilikom ocenio da ovaj događaj afirmiše uspon ukupnih bilateralnih odnosa između Ankare i Beograda i daje impuls boljim odnosima između Srbije i Turske.

Prema njegovim rečima, ovo je dobra prilika da afirmišemo biciklizam i turizam zajedno, u paketu, kao i da afirmišemo cikloturizam kao jedan novi turistički proizvod koji postoji u Košutnjaku, gde je u trci prijateljstva učestvovalo 130 takmičara iz 12 zemalja.

Ministar je u prilog tome istakao da se približno 60 miliona ljudi u Evropi rekreativno i sportski bavi biciklizmom, da čak 19 miliona Evropljana godišnje odmore provodi na biciklu, što je, kako je dodao, velika šansa i za razvoj cikloturizma u Srbiji.

Ljajić je podsetio na to da kroz Srbiju prolazi između 12 i 15 hiljada biciklista godišnje, a da je plan da taj broj bude povećan na 50 hiljada, s obzirom na to da kroz našu zemlju prolaze dva međunarodna biciklistička koridora – Eurovelo 6 i Eurovelo 13, te da će uskoro biti mapiran i treći međunarodni biciklistički koridor.

Na biciklističkoj trci srpsko-turskog prijateljstva učestvovalo je više od 200 takmičara iz Srbije, Turske, Velike Britanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Belorusije, Izraela i Slovačke.

Ovo je jedna od kvalifikacionih trka za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Milisav Pajević