AERS donela odluku o načinu i rokovima ispitivanja interesovanja tržišta za korišćenje budućeg infrastrukturnog objekta društva GASTRANS

Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije je na sednici održanoj 9. februara 2018. godine doneo Odluku o načinu i rokovima ispitivanja interesovanja tržišta za korišćenje budućeg infrastrukturnog objekta društva GASTRANS d.o.o. Novi Sad.

GASTRANS d.o.o. je 2. februara 2018. godine podneo Agenciji zahtev za izuzeće od obaveza primene pravila pristupa treće strane na novom gasovodu koji će ići kroz Republiku Srbiju i povezivati bugarski i mađarski nacionalni transportni sistem.

Ovom odlukom se bliže uređuje obaveza GASTRANS d.o.o da ispita zainteresovanost tržišta za korišćenje transportnih kapaciteta budućeg gasovoda koji planira da izgradi. Saglasno Zakonu o energetici (član 288), pre donošenja akta o izuzeću Agencija će odlučiti i o pravilima i mehanizmima za upravljanje i raspodelu kapaciteta, koja će sadržati i obavezu da se neiskorišćeni kapacitet ponudi na tržištu, a da će korisnici infrastrukture imati pravo da trguju svojim ugovorenim kapacitetima na tržištu.

Odluku Saveta Agencije možete preuzeti na sledećem linku.

izvor: aers.rs

Sandra Jovićević