AERS dala saglasnost na plan preuzimanja mernih uređaja

Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije je na sednici održanoj 20.juna 2017. godine doneo Odluku o davanju saglasnosti na Plan preuzimanja mernih uređaja, merno razvodnih ormana, odnosno priključnih vodova, instalacija i opreme u merno razvodnom ormanu i drugih uređaja u objektima postojećih kupaca, odnosno proizvođača na distributivnom sistemu koji je doneo operator distributivnog sistema EPS Distribucija.

Zakon o energetici je definisao da svi navedeni uređaji treba da budu u vlasništvu operatora distributivnog sistema najkasnije do kraja 2020. godine. Operator distributivnog sistema EPS Distribucija će o preuzimanju obaveštavati dva puta godišnje Ministarstvo rudarstva i energetike i Agenciju.

Preuzimanje mernih uređaja, merno razvodnih ormana i priključnih vodova u vlasništvo operatora distributivnog sistema treba da rezultira njihovim boljim održavanjem, kontrolom i zamenom savremenijom opremom u cilju povećanja tačnosti merenja i smanjenja gubitaka električne energije u distributivnom sistemu, što je u interesu i krajnjih kupaca i operatora distributivnih sistema.

izvor: aers.rs

Sandra Jovićević