ABB učestvovao na 33. Savetovanju za velike električne mreže CIGRE i predstavio najmodernija rešenja (FOTO)

Foto: ABB

Kompanija ABB učestvovala je na 33. Savetovanju CIGRE u organizaciji srpskog nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže. Savetovanje je održano u periodu od petog do osmog juna 2017. godine na Zlatiboru.

ABB kao tehnološki lider u oblasti elektroenergetske opreme, robotike i elektromotornih pogona, industrijske automatizacije i elektroenergetskih mreža, podržao je CIGRE Savetovanje kao Veliki sponzor i predstavio svoja rešenja, tehnička znanja i iskustva iz oblasti proizvodnje, prenosa i potrošnje električne enegije, kao i obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Drugog dana Savetovanja, na održanoj poslovnoj prezentaciji, Mirjana Žegarac Škokljev, rukovodilac prodaje ABB segmenta Energetika, predstavila je pregled ABB-ovih projekata i referenci u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije. Predstavljena je oprema i primenjena rešenja za vetroparkove, hidroelektrane, solarne elektrane, kombinovane elektrane kao i elektrane na biomasu.

Istaknute su neke od referenci vetroparkova sa ugrađenom ABB opremom za priključenje elektrana na mrežu, kao i solarnih elektrana na zamlji gde su ugrađeni ABB-ovi invertori.

– Investitori se odlučuju za ABB opremu iz više razloga, a neka od njih su pre svega pouzdanost, mogućnost servisne podrške i održavanja, kao i reference ABB opreme primenjene u EPS-ovim i EMS-ovim objektima – istakla je Škokljev.

Tokom trajanja Savetovanja, na studijskom komitetu „Zaštita i automatizacija“, Milorad Jovičić, inženjer prodaje ABB segmenta Energetika, predstavio je zajednički rad autora M.Jovičić, M.Rakić, V. Vuković „Rekonstrukcija sistema zaštite i upravljanja za TS Bajina Bašta, TS Kruševac i TS Smederevo 3“. Tokom izlaganja, predstavljena su rešenja, primenjena metodologija i pristup inženjeringu kod realizacije imenovanog projekta koji je obuhvatao projektovanje kompletnog sistema zaštite i upravljanja, izradu ormana, konfiguraciju i inicijalnu parametrizaciju uređaja, kao i fabričko prijemno ispitivanje.

– S obzirom na izuzetno kratak rok za implementaciju projekta, poseban izazov je bio iskoristiti prednosti novih alata za konfiguraciju sistema zaštite i upravljanja kao i implementaciju komunikacije po standardu IEC 61850 – izjavio je Jovičić.

33. Savetovanje održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, JP Elektroprivreda Srbije i JP Elektromreže Srbije.