ABB isporučuje opremu za energetski efikasne vozove

Energetska efikasnost | Svet

Rhaetian+Railway_high+resolution

Švajcarska kompanija „Stadler Rail“ koja se bavi proizvodnjom vozova angažovala je kompaniju ABB za realizaciju projekta energetski efikasnih vozova u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija ABB će opremom snabdevati vozove koji su namenjeni Kaliforniji, Španiji, Holandiji i Danskoj. Biće obezbeđeni kompaktni konvertori za vuču sa integrisanim pločama napajanja za električne i dizel-električne vozove. Oprema će omogućiti pretvaranje električne energije sa nadzemnih elektroenergetskih vodova do naponskih nivoa koji je potreban za pokretanje vozova, njihovog osvetljenja, grejanja, ventilacije itd. Vrednost ovog ugovora iznosi oko 40 miliona dolara.

Inače, sredinom januara 2015. godine počeo je sa radom RhB voz koji je spolja prerađen tako da odgovara bojama kompanije ABB. Voz je tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, koji je održan od 21. do 24. januara, saobraćao samo na relaciji Landgart-Davos. Predstavlja deo „Allegra“ linije koja obuhvata 15 ovakvih vozova i koju je kompanija „Stadler Rail“ dostavila kompaniji „Rhaetian Railway“. Voz sadrži kompaktne konvertore i transformatore kao deo inovativnog i energetski efikasnog paketa koji je izrađen za potrebe „Rhaetian Railway“. Ovaj sistem konstruisan je tako da radi na naponu od 1kV i 11kV.

Kompanija ABB dugogodišnji je partner kompanija „Stadler Rail“ i „Rhaetian Railway“ kojima isporučuje ključne tehnologije u oblasti železničke infrastrukture. ABB razvija i proizvodi konvertore za železničke elektrifikacione sisteme u svojoj fabrici u Turgi u severnoj Švajcarskoj, a vučne transformatore u svom sedištu u Ženevi. Osim toga, ova kompanija proizvodi i održava sve komponente i podsisteme koji se koriste na železničkim lokalnim i nacionalnim linijama električnih vozova. Takođe pruža i usluge održavanja, nadogradnje i modifikovanja ovakvih vozova.

Inače, kompanija BBC koja je prethodnik kompanije ABB proizvela je prvu lokomotivu za RhB 1913. godine, a poslednji sporazum između kompanija ABB i RhB postignut je 2014. godine.

Sandra Jovićević

foto: abb.com