ABB i Amazon Web Services usmeravaju flotu ka potpuno električnoj budućnosti

Mobilnost

Foto: ABB

ABB i AWS, kompanija grupacije Amazon.com, Inc., najavili su saradnju na razvoju digitalnog rešenja na cloud platformi za upravljanje flotama električnih vozila u realnom vremenu. Rešenje će optimizovati efikasnu upotrebu električnih vozila i ubrzati elektrifikaciju transportnih flota, pomažući operaterima širom sveta da održe stopostotni kontinuitet poslovanja dok prelaze na potpuno električnu flotu.

Saradnja će kombinovati bogato iskustvo ABB-a kao lidera u svetu e-mobilnosti i u upravljanju energijom, tehnologijom punjenja i rešenjima iz ove oblasti sa AWS-ovim portfolijom cloud tehnologija i softverskom stručnošću bez premca.

Nova platforma, čije je predstavljanje planirano u drugoj polovini 2021. godine, ponudiće prilagođeno korisničko iskustvo u platformi sa jednim prikazom. Od tačke punjenja električnog vozila do kontrolne table sa podacima o voznom parku, učiniće upravljanje flotom električnih vozila efikasnijom i maksimalno pouzdanom.

Frank Muehlon, predsednik ABB divizije za e-mobilnost, izjavio je: „ABB i AWS dele sličnu viziju o potencijalu e-mobilnosti da transformiše društvo. Naša udružena stručnost podržava zajednički cilj da učinimo upravljanje flotom električnih vozila jednostavnijim i pristupačnijim. Ovo novo rešenje revolucionarno će promeniti svet električne mobilnosti, integrišući hardver i softver električnih vozila u jedan ekosistem kako bi se pružilo neometano korisničko iskustvo. Uvereni smo da zajedničkim radom možemo da podstaknemo upotrebu električnih vozila dajući korisnicima samopouzdanje da naprave iskorak i pređu na upotrebu električnih voznih parkova.“

Trenutno je 23 odsto globalne emisije štetnih gasova uzrokovanom transportnim sektorom. Elektrifikacija saobraćaja može znatno smanjiti nivo CO2, a velike flote mogu igrati ključnu ulogu sa gotovo 400.000 električnih dostavnih vozila (kombija i kamiona) na putevima širom sveta. Međutim, mnoge flote se susreću sa sličnim izazovima kada su u pitanju podaci o stanju vozila i punjenja u realnom vremenu, kao i održavanje električnih vozila i upravljanje pristupom infrastrukturi za punjenje.

Danas se većina operatera flota odlučuje za softver za upravljanje punjenjem koji pružaju treće strane. To nudi ograničenu funkcionalnost i mogućnost prilagođavanja na osnovu raspona modela električnih vozila i širine infrastrukture za punjenje. Raste brzina kojom se tehnologija punjenja razvija, a potrebne promene mogu biti skupe i zahtevati mnoštvo resursa. Kao takve, operateri flota traže skalabilna, sigurna i lako prilagodljiva napredna softverska rešenja, u kombinaciji sa hardverom za punjenje jednostavanijim za upravljanje, koji im omogućavaju jednostavno punjenje i vožnju.

Kako bi podstakao napredak u flotama električnih vozila, ABB je otvorio novo preduzeće u Berlinu koje će razviti prilagođene i isplative tehnologije za operatere voznih parkova koje mogu koristiti svi proizvođači izvorne opreme za vozila. U saradnji sa AWS-om ovo novo preduzeće dizajniraće integrisano rešenje za upravljanje flotom za rad sa svim tipovima vozila i infrastrukturom za punjenje. Uz korišćenje mašinskog učenja i analitike, biće uključeno planiranje punjenja i praćenje u realnom vremenomu sa uvidom i radnjama za stanje i servisiranje vozila, zajedno sa optimizacijom rute električnih vozila na osnovu doba dana, vremena i obrazaca korišćenja.

„Kako industrije brzo napreduju sa elektrifikacijom svojih flota vozila, kupcima su potrebne pouzdane i intuitivne usluge koje će im pomoći da se prilagode novom operativnom modelu i optimizuju način na koji koriste svoje flote. Ova saradnja između AWS-a i ABB-a kombinovaće duboku stručnost naših kompanija u automobilskom, logističkom i elektrifikacijskom prostoru sa vodećim cloud tehnologijama, kako bi pružila hardverski nezavisno i inteligentno rešenje upravljanja električnim flotama“ rekao je Jon Allen, direktor sektora za profesionalne usluge u automobilskoj industriji u AWS-u.

„Zajedno, ABB i AWS će doneti uvid, agilnost i razmere koje cloud tehnologija pruža industriji električnih vozila i pomoći našim kupcima da uspešno dosegnu budućnost sa nižim emisijama štetnih gasova.”

Izvor: ABB