9,7 miliona dinara za sufinansiranje mera EE u Užicu

Foto: uzice.rs

Grad Užice će i ove godine, četvrti put zaredom, sufinansirati sa 9,7 miliona dinara mere energetske efikasnosti. Konkurs je otvoren do 19. aprila, a kako je najavila Dunja Đenić, članica Gradskog veća, novina u ovoj godini je to što je predviđeno da se sa milion dinara sufinansira nabavka kotlova na gas u stambenim zgradama na gradskom području koje nemaju tehničkih mogućnosti za priključenje na gradski toplovod.

Govoreći o pravu učešća, Đenićeva je navela se mogu prijaviti vlasnici porodičnih stambenih objekta koji su izgrađeni na gradskom području u prvoj, drugoj ili trećoj stambenoj zoni, kao i vlasnici stanova koji odgovaraju uslovima konkursa.

Za sufinansiranje nabavke i ugradnje materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodičnim stambenim objektima opredeljeno 2.400.000 dinara, za nabavku i ugradnju stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima na porodičnim stambenim objektima 500.000 dinara. Pola miliona dinara je predviđeno i za nabavku kotlova ili etažnih peći na drvni pelet za porodične stambene objekte, zatim kotlova na gas za porodične stambene objekte sa 3.300.000 dinara i za nabavku kotlova na gas za stanove u stambenim zgradama milion dinara.

Po rečima Svetlane Drakul iz Odeljenja za zaštitu životne sredine redosled prijavljivanja nije bitan, a rang lista će se praviti posle ocenjivanja svih prijavljenih učesnika.

Prošle godine od 240 prijavljenih, sredstava je dobilo njih 130, a u poslednje četiri godine za mere energetske efikasnosti iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opredeljeno je 33 miliona dinara.

izvor: uzice.rs

Sandra Jovićević