9. Splitska biciklijada kreće u akciju rešavanja biciklističke infrastrukture

Vesti | Region

Foto: Promo/Splitska biciklijada

Ovogodišnja, 9. Splitska biciklijada u organizaciji Udruženja Sunce Split kreće u nedelju, 27. septembra 2020. u 16.00 časova, vozi se od Spinutskih vrata preko Marjana, a cilj je na Zvončacu.

Kao i svake godine, Udruženje Sunce Split pridružuje se obeležavanju Svetskog dana bez automobila, koji predstavlja završnicu inicijative Europske nedelje mobilnosti, a obeležava se od 16. do 22. septembra. Ove godine, zbog uticaja spoljnih faktora, Splitska biciklijada organizuje se i sprovodi kao kampanja, čiji je cilj rešavanje biciklističke infrastrukture u gradu, kao i uvođenje povoljnije cene prevoza bicikla Jadrolinijinim trajektima.

Za razliku od prethodnih godina kada je nakon vožnje bilo organizovano javno okupljanje sa bogatim edukativno-zabavnim programom, 9. Splitska biciklijada sastoji se od simbolične vožnje Marjanom, a učesnici će na cilju imati priliku zaigraju nagradni kviz.

Kampanja se sprovodi i putem društvenih mreža Udruženja Sunce Split, pa ćemo tako nakon Splitske biciklijade odgovornima poslati i predloge učesnika za poboljšanje sigurnosti biciklista i pešaka na splitskim ulicama.

Problemi zbog korišćenja velikog broja automobila u gradovima, kao što su zagađenje vazuha, buka i saobraćajne gužve, bili su i razlog za organizaciju Europske nedelje mobilnosti, koja je postala najmasovnija inicijativa posvećena održivoj mobilnosti.

Izvor: Udruženje Sunce Split