9 neprijatnih istina o plastičnim kesama: Zašto bi trebalo da ih zamenimo cegerima

Foto-ilustracija: Pixabay

Naplata plastičnih kesa, kao destimulacijska mera za njihovo korišćenje, uskoro bi mogla da se uvede i u Srbiji. Ukoliko sebi nabavite platneni ceger, pozitivni učinak neće osećati samo vaš novčanik, već i životna sredina.

U nastavku pročitajte 9 činjenica o plastičnim vrećicama koje će vas možda dodatno ubediti da ih zamenite tekstilnom alternativom.

1. Proizvodnja plastičnih kesa zahteva naftne derivate – da bi se napravila tek jedna, potrebna je količina goriva kojom bi jedan automobil mogao da se vozi 11 metara.

2. Na godišnjem nivou u svetu se iskoristi jedna milijarda vrećica.

3. Samo 1 do 3 odsto kesa se reciklira – tj. u proseku samo jedna na 200 iskorišćenih. Tokom samo četiri posete prodavnici, prosečna porodica namirnice će nositi u čak 60 kesa.

4. Prosečno vreme upotrebe kese od strane ljudi je – 12 minuta, a…

5. …period njene razgradnje iznosi čak do 1000 godina, odnosno 525.600.000 minuta, što znači da svoje vreme upotrebe nadživi za 525.599.988 minuta.

6. Ipak, kako su kese u supermarkete došle tek 1977. godine, nijedna se nije raspala.

7. U Severnom Pacifiku leži ogromni vrtlog plastičnih otpadaka, nazvan Velika pacifička mrlja smeća, gotovo duplo veći u odnosu na Francusku. Količina plastike u ovom okeanu 6 puta je veća u odnosu na plankton.

8. Mnoge vrećice sadrže lubrikante čija je svrha da smanje trenje materijala. Od čega se oni prave? Od životinjske masti.

9. Prema naučnim procenamado 2050. godine količina plastike u okeanima mogla da nadmaši količinu ribe.

Ako se u vašoj blizini nalazi dm drogerija, upravo tamo biste mogli da kupite ceger od recikliranih folija i pamuka, i to sa doživotnom garancijom. Oštećenu dm torbu u bilo kom trenutku, u bilo kojoj od njihovih poslovnica, možete da zamenite za novu.

Jelena Kozbašić