Pesticid furadan ubio najmanje dve hiljade divljih ptica

Foto-ilustracija: Pixabay

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je pesticid furadan indirektno krivac za umiranje najmanje 2000 divljih ptica u prethodnih 19 godina.

Aktivisti prate i dokumentuju svaki slučaj prethodne dve decenije i ove brojke su pohranjene u njihovoj bazi. Neke zaštićene vrste su gotovo potpuno izumrle a u stručnim krugovima se ovoliki broj izumrlih ptica smatra alarmantnim.

Od 240 slučaja umiranja ptica, 24 slučaja je uzrokovano pesticidom furdan. Ovaj pesticid je po svom hemijskom sastavu poznat kao karbofuran koji se koristi i kao bojni otriv a mesto koje se spominje kao najčešća lokacija na kojoj ptice umiru od ovog pesticida je Vojvodina.

Populacija stepskog sokola opala je u poslednjih 20 godina za oko 70 odsto saopštili su iz Društva za zaštitu ptica. Sivi soko, koji se takođe vodi kao ugrožena vrsta, ostao je bez polovine populacije, prema njihovim podacima. Glavni razlog nestajanja obe vrste je njihovo ubijanje i proganjanje koje sprovode golubari. Još jedna ugrožena vrsta je orao belorepan.

„U Srbiji se niko ne kažnjava zbog ovoga, poznata su samo dva slučaja da su osobe odgovarale za ubijanje ptica“, kaže Milan Ružić, predsednik DZPPS za Vojvođansko istraživački analitički centar (VOICE).

Registrovano je i najmanje pet slučajeva trovanja brodifakumom, koji je inače otrov za glodare i čija je prodaja dozvoljena, za razliku od furdana čija prodaja nije dozvoljena ali se nažalost vrlo lako pronalazi.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti