Trivan: Srbija treba da iskoristi velike resurse koje ima Kanada

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je juče sa ambasadorkom Kanade u Republici Srbiji Ketlin Čabom o saradnji dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Tokom susreta konstatovano je da na temelju dobrih odnosa dve zemlje, koji su unapređeni poslednjih godina kroz politički dijalog i ekonomsku saradnju, kojima značajno doprinosi i naša dijaspora, postoji obostrani interes da se intenzivira saradnja u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je ukazao da je Srbija investiciona destinacija u oblasti zaštite životne sredine od 15 milijardi evra, u kojoj su prioritetne oblasti rešavanje pitanja otpada i otpadnih voda.

On je rekao da je Srbija veoma zainteresovana za saradnju i investiranje, da treba iskoristili velike resurse koje ima Kanada, posebno kada je reč o odgovoru na klimatske promene, ekološka rešenja i iskustvo u zaštiti prirodnih dobara i zaštićenih područja.

Trivan je kazao da je zaštita životne sredine planetarno pitanje i naglasio težnju da se Srbija u ovoj oblasti afirmiše kao stožer regionalne saradnje, aktivno posvećena njenoj konkretizaciji, razmeni iskustava i dobrih praksi u odgovoru na klimatske promene, u čemu je, kako je ukazao, pošumljavanje najefikasnije rešenje.

Ambasadorka Čaba je istakla da saradnja Kanade i Srbije u oblasti zaštite životne sredine može biti uspešna i korisna i će joj jedan od prioriteta biti da se kanadskim privrednicima pruži više informacija o mogućnostima za ulaganje u Srbiju u oblast ekologije, s obzirom da već postoje dobri ekonomski rezultati u saradnji dve zemlje.

Kanadskim privrednicima biće predstavljene konkretne mogućnosti za investiciona ulaganja, na osnovu analize i plana koje je izradilo Ministarstvo zaštite životne sredine, od najmanjih, iskazanih kroz podršku opštinama u izradi projektno-tehničke dokumentacije do izgradnje postrojenja za preradu otpada i otpadnih voda.

U otvorenom razgovoru izneti su predlozi za saradnju koji se odnose na investicije u ekološke projekte, razmenu naučno-stručnog znanja kroz saradnju instituta i fakulteta kao i organizacija civilnog društva.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti