Akcioni plan Rezervata biosfere „Golija-Studenica“

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

U Кonaku manastira Studenica u Studenici, nedavno je održan je skup na temu: Akcioni plan Rezervata biosfere „Golija-Studenica“ (2016-2020) – Realizacija u periodu 2016-2018. godine.

Organizator ovog skupa je upravljač Parkom prirode „Golija“ Javno preduzeće „Srbijašume“, a na skupu učestvuju predstavnci sledećih institucija: Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Кraljeva, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine iz Novog Sada, predstavnici lokalnih samouprava Ivanjice i mesne zajednice Studenica, predstavnici lokalnog stanovništva sa područja Golije, nevladine organizacije: Planinska zajednica Golije, Кraljevskog akademskog prirodnjačkog društva „Balkan“ iz Кraljeva i predstavnici šumskih gazdinstava koji upravljaju Parkovima prirode „Zlatibor“, „Radan“ i „Golija“.

Na skupu je bilo reči o tome da li se Rezervatom biosfere „Golija-Studenica“ upravlja efikasno i šta je sve do sada urađeno prema Akcionom planu Rezervata biosfere „Golija-Studenica“ (2016-2020), koji je prihvaćen od strane Međunarodnog koordinacionog saveta za rezervate biosfere u Parizu.

Učesnici su predložili šta sve treba uraditi u narednom periodu kako bi područje Golije zadržalo taj status prilikom provere od strane UNESCO Savetodavnog komiteta za rezervate biosfere 2025. godine.

Deo Parka prirode „Golija“ dobio je 2001. godine međunarodni status Rezervata biosfere „Golija-Studenica“ (površine 53.804 hektara na području opština Ivanjica i Кraljevo) i postao deo UNESCO svetske mreže rezervata bisofere. U svetu trenutno ima svega 686 rezervata biosfere u 122 zemlje.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti