Sprovedena akcija zbrinjavanja dva vuka

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo zaštite životne sredine, zajedno sa nevladinom organizacijom „Četiri Šape“ i Zoološkim vrtom grada Beograda, 7. novembra sprovelo je akciju zbrinjavanja dva vuka (Canis lupus) u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri „ARCTUROS Environmental Center“ u Grčkoj.

Životinje je 9. februara ove godine od fizičkog lica u selu Đinđuša oduzela republička inspekcija za zaštitu životne sredine zbog nezakonitog držanja u zatočeništvu, i istovremeno privremeno zbrinula u sklopu Zoološkog vrta grada Beograda.

Na osnovu presude Prekršajnog suda u Leskovcu – Odeljenje suda u Bojniku, predmetne životinje su trajno oduzete i poverene na dalje postupanje Ministarstvu zaštite životne sredine. Životinje su upućene na dalje zbrinjavanje i negu u sklopu specijalizovanog prihvatilišta za krupne zveri „ARCTUROS Environmental Center“ u Grčkoj, obzirom da njihovo puštanje u prirodu nije bilo moguće i obzirom da Republici Srbiji trenutno ne postoje odgovarajući uslovi za trajno zbrinjavanje krupnih zveri u zatočeništvu.

Na osnovu saradnje Ministarstva i prihvatilišta ARCTUROS od 2015. godine, u ovom prihvatilištu se već nalazi pet vukova koji su bili predmet oduzimanja od strane nadležnih organa Republike Srbije.

Vuk (Canis lupus) istovremeno se vodi kao lovna i zaštićena vrsta u Srbiji, dok na delu teritorije, odnosno na celoj teritoriji ARCTUROS Environmental Center, ova vrsta ima status strogo zaštićene vrste.

S obzirom da vukovi takođe spadaju u kategoriju opasnih divljih životinja, njihovo držanje u zatočeništvu je ograničeno na zoološke vrtove, prihvatilišta i naučne ustanove/organizacije koje se bave naučnim istraživanjima.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti