Još jedna kotlarnica na biomasu u Priboju!

Opština Priboj započela je izgradnju kotlarnice na drvnu sečku koja će obezbediti kvalitetnije i jeftinije grejanje pet javnih objekata u ovom gradu. Nova kotlarnica kapaciteta 1,8 MW snabdevaće dve osnovne i dve srednje škole i ambulantu Doma zdravlja, a trebalo bi da počne da radi u drugom delu aktuelne grejne sezone – saopšteno je na konferenciji za štampu održnoj u Priboju na mestu gradnje.

Foto: GIZ

“Izgradnja nove kotlarnice na drvenu sečku druga je faza našeg strateškog plana da u sistemu gradskog grejanja u Opštini Priboj zamenimo upotrebu fosilnih goriva biomasom i time građanima obezbedimo sigurnije, zdravije i jeftinije grejanje. Finansijsku podršku od 90 miliona dinara za izgradnju nove kotlarnice dobili smo od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, a tehničku pomoć na projektu nam je pružila Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ,” rekao je medijima Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj.

U prvoj fazi projekta prelaska na upotrebu biomase u sistemu gradskog grejanja u Priboju, kotlarnica u starom delu grada, koja toplotom snadbeva školu, predškolsku ustanovu, kulturni centar i zgradu opštinske uprave, prešla je 2016. godine na upotrebu peleta. Iskustvo je pokazalo je da je ova promena donela značajne ekološke benefite građanima koji žive u užem gradskom jezgru gde su se čađ i zagađenje od grejanja ranije mogli videti i golim okom. Zahvaljujući nižoj ceni drvene sečke u odnosu na ranije upotrebljavani mazut, nova kotlarnica čija je gradnja upravo počela, pored ekoloških benefita, doneće i znatne uštede i uticati na ekonomski razvoj u lokalnoj sredini.

Foto: GIZ

“Ekološki aspekt prelaska na obnovljive izvore energije je nesumnjiv , ali ono što je takođe veoma bitno je da je biomasa energent koji se obezbeđuje u lokalnoj sredini. To znači da novac koji se izdvaja za energente ostaje na lokalu i dalje pospešuje održivi ekonomski razvoj te sredine”, objasnio je Rajner Šelhas (Rainer Schellhaas), stručni savetnik na projektu Nemačko-srpske razvojne saradnje.

Lokalna samouprava Opštine Priboj već duži niz godina aktivno učestvuje u realizaciji projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje. Ova opština jedna je od 10 koje su prošle godine potpisale ugovor o realizaciji projekta prelaska gradske toplane sa fosilnih goriva na korišćenje biomase. Izgradnja nove gradske toplane počeće sledeće godine na jesen. Time će, rekao je Vasilić, u Priboju biti zaokružen sistem gradskog grejanja na biomasu.

Inače, ceo projekat prelaska 10 toplana u Srbiji na biomasu za koji tehničku podršku pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a finansijsku Nemačka razvojna banka KfW, vredan je 27 miliona evra, od čega je 20 miliona evra kredit KfW-a, dva miliona grant ove banke, a pet miliona grant Vlade Švajcarske.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti