65% bespovratnih sredstava za projekte OIE i EE u Buzetu u Hrvatskoj

Region

buzetHrvatski grad Buzet, u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, pokreće nove konkurse za ugradnju sistema koji koriste obnovljive izvore energije, kao i realizaciju projekata unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Cilj je da stanovnici Buzeta sufinansiraju 35 odsto, odnosno da bespovratno dobiju 65 odsto sredstava za realizaciju projekata.

Prema najavama, najpre će se sufinansirati ugradnja 15 sistema solarnih toplotnih kolektora, 2 fotonaponska sistema, 25 kotla na biomasu, a zbog velikog interesovanja doneta je odluka da se isti sistemi uvrste i u ovogodišnji konkurs.

Za ugradnju sistema OIE biće na raspolaganju oko 180 hiljada evra, sa maksimalnim iznosom po sistemu od 2,5 hiljada evra.

Do sada je za programe energetske efikasnosti u domaćinstvima prijavljeno 10 obnova fasada i 10 zamena stolarije. Vrednost projekta je oko 200 hiljada evra, sa maksimalnim iznosom po EE projektu od 6,5 hiljada evra.

Plan je da se Javni poziv raspiše sredinom juna, a grad Buzet već sada poziva sve zainteresovane da se jave resornom gradskom odeljenje kako bi na vreme kompletirali dokumentaciju za prijavu na konkurs.

Eneregtski portal